THE TOWER

Beiroet in Libanon. Wardi is 11, een vluchtelinge van de vierde generatie, en woont in een Palestijns vluchtelingenkamp. Er wordt in de hoogte bijgebouwd. Generatie na generatie zijn er almaar hogere torens ontstaan. Hoog in een van die torens ligt haar overgrootvader Sidi. De 83-jarige man was een van de eersten die er kwam wonen na zijn vlucht uit Galilea. Nu zijn dood nadert, wil hij dat Wardi zijn geschiedenis leert kennen. Daarvoor stuurt hij haar op ontdekking doorheen de toren. Op elke verdieping moet ze met een generatie spreken en leren van hun verhalen, hun hoop en dromen. Zo leert ze de achtergrond van haar familie kennen. Ten slotte zal Sidi haar de sleutel geven van het huis waaruit hij in 1948 verdreven werd.

The Tower vertelt niet één verhaal. Het is een tocht doorheen de geschiedenis van Palestina. Welk verhaal vond jij het meest aangrijpend?

“Als we onze geschiedenis niet kennen, waar we vandaan komen, waar zijn we dan?” Het is een belangrijke vraag die meermaals aan bod komt in de film. En in dit geval de perfecte reden om het volledige verhaal van Palestina te leren kennen.

The Tower brengt een verhaal waarin verschillende thema's aan bod komen. Het is niet alleen een verhaal van hoop, maar ook een zoektocht naar een 'thuis'. Ruim 4 generaties Palestijnen zijn al jaren (verplicht) op de vlucht.

Is The Tower een politieke film of niet? Een film voor volwassenen of juist voor jongeren? En welk standpunten nemen we dan best in?

Wie is Mats Grorud, de Noorse regisseur die een authentiek Palestijns verhaal naar het witte doek brengt?

De symboliek in The Tower

Net zoals in tal van andere films staat het ook in The Tower vol van symboliek...

Een filmtechnische blik op The Tower

Stop-motion, 2D animatie en echt audiovisueel beeldmateriaal. Over het technische aspect van The Tower valt heel wat te vertellen.

Reacties van de betrokken bevolking

 

Ook benieuwd naar de reacties op de vertoning van The Tower in Libanon? Ontdek het in bovenstaande video.

Trailer

 

Bekijk hier de trailer van The Tower.

Zin in meer animatiefilms rond dit thema? Bekijk dan zeker ook de trailers van Persepolis (12+) of Waltz With Bashir (16+)