De symboliek in The Tower

Net zoals in tal van andere films staat het ook in The Tower vol van symboliek...

De sleutel

Er zitten enkele mooie symbolen verweven doorheen de film. De meest opvallende is natuurlijk de sleutel. De sleutel staat symbool voor hoop, voor een vredevolle terugkeer naar huis. Maar Wardi twijfelt hierover op het moment dat ze de sleutel krijgt.

 

Wat vind je van het einde van de film? Had je dit zien aankomen? Wat vind je van deze symboliek?

De duiven

Maar ook voor wie naar boven kijkt, ziet heel wat symboliek.

 

Waarom zie je zoveel duiven in deze film? Weet je nog in welke scènes? En wat met het einde?

Probeer in je eigen woorden de rol van de duiven in de film samen te vatten. Goed gevonden? Of niet?

De planten

Ook de natuur is belangrijk. De Guave-plant komt vaak aan bod en je ziet ze als kijker ook groeien. Niet alleen vroeger, maar ook in het vluchtelingenkamp. Zelfs Sidi verzorgt op zijn oude dag nog vol passie de planten in zijn tuin. De tuin staat voor de vrijheid en doet de Palestijnen terugdenken aan thuis.

 

Welke elementen staan in jouw leven symbool voor jouw 'thuis'? Als jij een personage zou zijn in deze film, welke symbolen zou de regisseur dan mogen gebruiken? Waarom?

De toren

De toren waarin de film zich afspeelt staat symbool voor de geschiedenis van een heel volk. In de toren vind je verschillende generaties en verhalen die steeds op elkaar verder bouwen.

 

Wat vind je van deze symboliek? Goed gevonden of niet? Wat zijn de mooie aspecten van deze vergelijking?

 

Heb je ook gedacht aan wat er kan gebeuren als de toren te hoog wordt? Als de toren minder stabiel wordt? Wat zou dit betekenen voor de inwoners van het kamp?