Op de vlucht

The Tower brengt een verhaal waarin verschillende thema's aan bod komen. Het is niet alleen een film over hoop, maar ook over de zoektocht naar een 'thuis': ruim 4 generaties Palestijnen zijn al jaren (verplicht) op de vlucht.

The Tower, het verhaal achter de titel van de film

De titel van deze film is niet zomaar gekozen. Uiteraard verwijst The Tower naar de steeds groter wordende ‘torens’ in het kamp waar Wardi woont. Maar het verwijst ook naar de naam van het vluchtelingenkamp waar Mats op zijn 19e een jaar lang woonde.

Als je de Arabische naam van het kamp, Burj al-Barajnah, letterlijk vertaalt, betekent het ‘toren der torens’. Burj al-Barajnah is het grootste en drukste van de drie vluchtelingenkampen in Beirut, Libanon. Ondertussen wordt er geschat dat er zo’n 35.000 mensen op 1 vierkante kilometer wonen (!!!), waarvan bijna de helft kinderen. Het kamp ligt naast de luchthaven, dus qua oppervlakte is het zo goed als onmogelijk om uit te breiden en extra ruimte te creëren. Het feit dat deze vluchtelingen soms tot wel 8 verdiepingen hoog bouwen, hoeft je dus niet te verwonderen.

 

Wat vind je van de titel van deze film? Begrijp je de keuze van de regisseur?

Welke titel zou jij aan deze film geven?

Vluchtelingenkampen

 

Wie regelmatig naar het nieuws luistert of kijkt, weet dat er overal ter wereld vluchtelingenkampen zijn. Burj al-Barajnah is dus zeker niet de enige plaats waar mensen naartoe trekken.

De UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) stelden dat er eind 2020 ruim 80 miljoen mensen op de vlucht waren. Een indrukwekkend cijfer, want dat zijn meer vluchtelingen dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld bevindt zich in het Aziatische land Bangladesh. Daar leven zo’n 550.000 mensen samen. Het gaat vooral over Islamitische Rohingya vluchtelingen, een bevolkingsgroep die het zeer hard te verduren heeft in Myanmar.

Maar ook in het Afrikaanse Oeganda leven ongeveer 300.000 vluchtelingen in Bidibidi, het vluchtelingenkamp op de grens met Zuid-Soedan.

 

Welk gevoel komt er bij jou op als je de beelden van het vluchtelingenkamp in Bangladesh bekijkt? Hoe zou jij de situatie kunnen omschrijven?

Denk je dat jij hier zou kunnen leven? Hoezo?

 

Wat zou jij willen vertellen aan een leeftijdsgenoot die in zo'n kamp woont? Welke boodschap zou je die persoon willen geven?

Opvangcentra in België​

 

De beelden van deze enorme vluchtelingenkampen zijn natuurlijk zeer indrukwekkend, maar je hoeft zeker niet zo ver te gaan om mensen te vinden die op de vlucht zijn. Ook in België zijn er maar liefst 80 opvangcentra waar mensen die bescherming nodig hebben, worden opgevangen. Via de website www.fedasil.be/nl/opvangcentra krijg je een duidelijk overzicht waar deze zich bevinden. Ze krijgen er onder andere eten, onderdak, sanitaire voorzieningen en begeleiding. Benieuwd hoe zo’n opvangcentrum eruitziet? Via deze video neem je een kijkje in het tijdelijke opvangcentrum van Kalmthout.

 

Wist jij dat er in België zoveel opvangcentra zijn? Hoe zou je de situatie daar omschrijven?

Kan je deze vergelijken met die van de grote kampen in het buitenland? Wat zijn volgens jou de voornaamste verschillen? Hoe komt dat denk je?

Welk gevoel krijg je als je het woord 'opvangcentrum voor asielzoekers' hoort? Is dit bij al jouw klasgenoten hetzelfde? Waarom wel of niet?

 

Waarom trekken mensen weg uit hun thuisland?

 

The Tower begint met het verhaal van Sidi, die in 1948 verplicht werd om zijn woning te verlaten. Maar het verhaal van Sidi is slechts één van de duizenden verhalen… Waarom trekken mensen weg uit hun thuisland?

 

Wist je dat er heel wat verschillende officiële redenen zijn waardoor je asiel kan aanvragen in België?

Ken je het verschil tussen een vluchteling en een migrant? Ken jij iemand die in zo'n situatie zit?

Vluchtelingenwerk

Ben je ontroerd door het verhaal van Wardi, Sidi of een van de vele andere vluchtelingen en wil je zelf aan de slag? Dat kan! Via de website www.vluchtelingenwerk.be kom je te weten hoe wij iets kunnen betekenen voor deze mensen.

 

Zin om samen met je klasgenoten een actie te bedenken die je kan opzetten om vluchtelingen te helpen. Wie weet heb je een fantastisch idee voor een korte campagnefilm die je op de sociale media van je school of klas kan plaatsen. Ready? And... Action!