Het verhaal van Palestina

“Als we onze geschiedenis niet kennen, waar we vandaan komen, waar zijn we dan?” Het is een belangrijke vraag die meermaals aan bod komt in de film. En in dit geval de perfecte reden om het volledige verhaal van Palestina te leren kennen.

De rol van Israël

De staat Israël bestaat nog niet zo heel lang. Ze werd na Wereld Oorlog II opgericht in 1948 en wordt gezien als het ‘thuisland’ van de joden. Doorheen de geschiedenis hebben de joden namelijk nooit een eigen land gehad. In 1917 werd in de Balfourverklaring vastgelegd dat er werk zou gemaakt worden van een eigen land voor de joden. Uiteindelijk werd in 1948 de staat Israël uitgeroepen. Vanaf de eerste dag van de onafhankelijkheid bleek echter dat niet iedereen even tevreden was met deze oplossing. Er brak onmiddellijk een burgeroorlog uit. Die oorlog zou niet het laatste conflict zijn waarin de Israëliërs verwikkeld zouden raken. Wil je meer weten over hoe deze complexe situatie tot stand kwam? Luister en kijk dan naar deze analyse van journalist Rudi Vranckx (vrt).

 

In welke mate ken(de) jij het verhaal van het Palestijnse volk?

Hoe zie jij de rol van Israël hierin? Denk je dat er oplossingen mogelijk zijn?

Denk je dat er iets is dat jij zou kunnen doen om het lot van deze vluchtelingen te verbeteren? Hoezo?

Van inwoners tot vluchtelingen

 

Een sleutelmoment in de geschiedenis van het Palestijnse volk, is de Nakba, het moment waarop het land Israël werd gesticht en het Palestijnse volk verplicht werd om te verhuizen. In één klap veranderden ze van inwoners tot vluchtelingen.

De Nakba, of ‘de catastrofe’ zoals het in The Tower genoemd wordt, dateert inmiddels al van 1948. Palestijnen waren niet langer welkom in het nieuwe ‘Israël’. Ook nu nog worden er Palestijnse burgers weggejaagd. Denk maar aan de problemen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Het conflict tussen Israël en Palestina is na al die jaren nog steeds niet opgelost en ook in de zeer nabije toekomst lijkt een definitieve oplossing veraf.

Benieuwd naar waarom dit conflict blijft escaleren?

 

Hoe zou jij reageren als je plots uit je huis wordt gejaagd?

Zou je je verzetten of niet? Hoezo?

Naar waar zou je vluchten? Waarom? 

Wat zou je allemaal meenemen?

En nu?

Hoe gaat het er vandaag aan toe in de vluchtelingenkampen in Libanon? Helaas niet goed.

 

De Palestijnse vluchtelingen hebben geen wettelijke bescherming en dat is vreemd want zij wonen al enkele generaties in Libanon. De meerderheid van hen is er zelfs geboren. Toch hebben zij in Libanon minder rechten dan een Westerse toerist. Maar ook onderling verloopt niet alles van een leien dakje. Zoals in elke samenleving zijn er verschillende politieke ideeën, zo ook binnen de Palestijnse gemeenschap in de kampen. 

 

Maar ook qua hygiëne en gezondheid is het kamp geen fijne plaats om te verblijven. Hoge torens betekent ook weinig zonlicht voor wie onderaan woont. Bovendien vallen de elektriciteitsvoorzieningen absoluut niet te vergelijken met wat wij bij ons gewoon zijn. De kabels vormen een wirwar en hangen vaak tot op de grond, wat zorgt voor elektrocutiegevaar. Vooral bij overstromingen is dit het geval.

 

Hoe komt het denk je dat de situatie in deze moderne tijden nog steeds zo slecht kan zijn? (tip: kijk eens naar de buurlanden en het aantal oorlogen dat er woedt)

Wat zou volgens jou een oplossing kunnen zijn?

70 jaar Israël, 70 jaar niet langer thuis

 

In deze videoclip blikt de Nederlandse antropologe Erella Grassiani in haar gesproken column terug op de 70-jarige verjaardag van de oprichting van Israël. Of is het een terugblik op de 70-jarige herdenking van de gedwongen verhuis van honderdduizenden Palestijnen?

 

Wat vind je van deze column? Is het niet raar dat je iets herdenkt dat eigenlijk nog bezig is?

Hoe denk je dat de verschillende generaties hiermee omgaan?