FOR SAMA

De jonge journaliste Waad Al-Kateab wordt verliefd op een arts midden in de Syrische burgeroorlog. Vijf jaar lang legt ze hun leven vast op camera. Het alledaagse bestaan wordt afgewisseld met de gruwelen van het allesverwoestende conflict. Haar man Hamza werkt in een door hem opgezet en geïmproviseerd ziekenhuis. Daar wordt de tol die de oorlog op Syrische burgers heeft, op pijnlijke wijze zichtbaar. Het gevaar komt ook steeds dichterbij, want zelfs het ziekenhuis wordt het doelwit van een nieuw bombardement. De twijfel slaat toe: vluchten om hun eigen veiligheid te waarborgen, of bij hun vrienden blijven en niet toegeven aan de horror die de strijdmachten veroorzaken?

Was jij ook zo onder de indruk van de film? Je bent hierin niet alleen. Ook Rudi Vranckx moest even bekomen van For Sama. Dat vertelt hij in een gesprek dat hij had met de regisseuse naar aanleiding van de première van de film tijdens het Filmfest Gent 2020.

Waad al-Kateab

Waad al-Kateab is een jonge, welbespraakte journaliste en bekroond filmmaker. Ze is getrouwd, moeder van twee en woont ondertussen in Londen. Dankzij het succes van haar documentaire FOR SAMA gaat het nu goed met haar. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Hoe is het zover kunnen komen?

Al het beeldmateriaal dat je ziet in FOR SAMA werd opgenomen tussen 2013 en 2017 in de Syrische stad Aleppo. Het verhaal van Waad, Hamza en Sama speelt zich af tijdens een van de donkerste periodes uit de geschiedenis van de stad. Om goed te begrijpen in welke situatie Sama en haar ouders zich bevinden, is het belangrijk te weten hoe dit alles is kunnen gebeuren.

De kinderen van Aleppo

Sama en haar pasgeboren zusje Taima zijn slechts twee van de vele duizenden kinderen die getroffen werden door het geweld in Aleppo. Zij hebben geluk gehad en bouwen nu aan een betere toekomst in Londen. Maar wat met al die andere kinderen?

Een no-nonsense documentaire

Geen bekende acteurs, geen grootschalig productiebudget en geen special effects. Toch is FOR SAMA een van dé meest spraakmakende films van het jaar. Het is een no-nonsense documentaire over een jonge vrouw, zwanger én in de frontlinie van de revolutie.

Hemelse muziek

Hoe klinkt een stad die 6 jaar lang getroffen wordt door geweld? Hoe klinkt de stilte voor een raketaanval? De geboorte van een kind? Hoop? Componiste Nainita Desai maakte voor FOR SAMA een ongelofelijk straffe soundtrack.

Varia

Over de trailer, filmposter, titel, enzovoort.