De kinderen van Aleppo
Sama en haar pasgeboren zusje Taima zijn slechts twee van de vele duizenden kinderen die getroffen werden door het geweld in Aleppo. Zij hebben geluk gehad en bouwen nu aan een betere toekomst in Londen. Maar wat met al die andere kinderen?
De kinderen zijn gestopt met huilen
‘De kinderen in Aleppo zijn zo getraumatiseerd dat ze niet meer huilen’, lees je in De Standaard van 17 december 2016. ‘Op beelden van Channel 4 News is te zien hoe een peuter, Aya genaamd, in een van de laatste ziekenhuizen van Aleppo zit. Rondom haar wordt er gehuild, in het ziekenhuis weerklinkt geschreeuw. Aya lijkt ook te willen huilen, maar opvallend: de peuter huilt niet.’
Ben jij ooit al zo verdrietig geweest dat je niet meer kon huilen? Wat vind je van deze situatie? Zie jij oplossingen?
Lees hier het volledige artikel.
Zwemmen in een bomkrater
Samen een uitgebrande schoolbus schilderen of zwemmen in de krater van een bombardement. Het zijn niet de meest voor de hand liggende activiteiten, maar in Aleppo is het de realiteit voor veel kinderen. Ondanks de slechte situatie gaan vele jongeren op een creatieve manier op zoek naar momenten van geluk. Ze moeten wel, anders hebben ze niks.
Van welke kleine dingen word jij gelukkig? Welke kleuren zou jij een uitgebrande schoolbus geven? Waarom?
Naar school in een kelder
"In de koude, vochtige ondergrondse ruimtes is de kans kleiner om geraakt te worden door vatenbommen, vaten gevuld met explosieven, en door luchtaanvallen. Daar staat tegenover dat de kans om ziek te worden groter is en dat het dus belangrijk is warm te blijven." Dat is in het tijdschrift MO* te lezen.
Hoe stel jij je zo'n ondergronds klaslokaal voor? Welke vakken kan je nog volgen denk je? Wat betekent dit voor de toekomst van de kinderen en jongeren?
Opgroeien in Aleppo
Judy is 9 jaar oud en vertelt aan een reporter van Unicef over haar leven in Aleppo. Wanneer ze het geluid van een vliegtuig hoort, krijgt ze schrik en verstijft ze.
Waar denk jij aan als je een vliegtuig hoort? Wat denk je dat de psychologische gevolgen zijn voor een kind in zo’n situatie? Zie jij een oplossing?
UNICEF
Unicef helpt de kinderen van Aleppo. Wil je meer weten over hoe zij dit aanpakken of wil je zelf je steentje bijdragen, bekijk dan zeker hun website.