Varia

Wat vind je van de trailer? De filmposter?

For Sama, niet zomaar een titel

De hele documentaire kijkt als een visuele brief aan dochter Sama. Maar eigenlijk is het een naslagwerk voor iedereen. Sama betekent 'hemels'. De geboorte van hun dochtertje is niet alleen een baken van positiviteit in het leven van Waad en Hamza, maar ook voor de rest van de wereld. Wie houdt nu niet van de hemel? Wie wordt nu niet geraakt door deze documentaire?

 

Een goede titel? Waarom?

Filmposter

Wat vind jij van deze affiche? Welk gevoel roept die bij jou op? Hoezo?

Als jij een beeld zou mogen kiezen voor de affiche van deze film, welk beeld zou dat dan zijn?

Zoek op het internet een beeld dat zo nauw mogelijk aansluit bij jouw ideale affiche voor FOR SAMA of ga aan de slag met potlood, stiften en papier.

Trailer

In deze 2 minuten durende trailer krijg je als kijker een korte preview van FOR SAMA.

 

Genoeg om de mensen te overtuigen om de volledige film te bekijken? Wat vind je van deze trailer? Is de boodschap even krachtig als de film? Zou jij een andere trailer maken?

Wat met censuur?

Wanneer je de gruwel van een regime op film vastlegt, dan bestaat de kans dat het beeldmateriaal in beslag wordt genomen. Hoe verging het Waad? Hoe ging zij tewerk en hoe kreeg zij al haar materiaal het land uit?

 

In een interview met de Los Angeles Times vertelt Waad dat ze meer dan 500 uur beeldmateriaal had opgeslagen op 12 harde schrijven, op het moment dat ze Aleppo moesten ontvluchten. Al dat materiaal smokkelde ze mee over de Turkse grens. “Ik stak alles in één rugzak,” herinnert ze zich. “Ik was drie maanden zwanger van Taima, dus ik had nog geen grote zwangerschapsbuik. Het was december en ongelofelijk koud. Ik droeg dus mijn rugzak op mijn buik, onder mijn jas. Ik droeg Sama bovenop die rugzak. Zo zijn we de grens overgestoken. Ik zou niet weten hoe ik het anders had moeten doen."

 

Het volledige interview uit de Los Angeles Times kan je hier lezen.