Waad al-Kateab

Waad al-Kateab is een jonge, welbespraakte journaliste en bekroond filmmaker. Ze is getrouwd, moeder van twee en woont in Londen. Dankzij het succes van haar documentaire FOR SAMA gaat het nu goed met haar. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Van journaliste tot filmmaker

Waad al-Kataeb woont in de Syrische stad Aleppo wanneer de hel uitbreekt. Het is 2013. 'Ja, ik ben bang om te sterven. Maar waar ik het meeste bang voor ben, is jou te verliezen. Sama, ik heb deze film voor jou gemaakt, ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik hiervoor gekozen hebben. Waar we voor strijden', zegt ze in het begin van FOR SAMA. Waad al-Kataeb was aan de slag als journaliste voor Channel 4, een Brits televisiestation. Een echt plan om met haar beeldmateriaal een volwaardige documentaire te maken, had ze toen nog niet. Waad wilde zoveel mogelijk indrukken vastleggen om de wereld te laten zien wat er zich afspeelde in haar stad. Ze filmt alles alsof het haar laatste opnames konden zijn. Het resultaat is een pakkend filmdebuut, opgedragen aan haar dochtertje Sama.

Mama, journaliste en echtgenote

Dag na dag worden Waad en haar geliefden geconfronteerd met de harde realiteit. Ze moeten continu keuzes maken. Keuzes op leven en dood. En dat vanuit de rol van mama, journaliste en/of echtenote. Deze keuzes zijn niet altijd even makkelijk, maar wel doordacht. FOR SAMA is een visuele brief aan de dochter van Waad en Hamza. Een persoonlijk verhaal van een burgerjournaliste en een dokter in het heetst van de strijd. Maar tevens ook een nalatenschap aan ons allemaal.

 

Hoe zou jij reageren als je in Waad haar schoenen stond? Zou jij alle rollen kunnen vervullen die zij vervult? Zou jij ook blijven filmen in haar situatie? Welke keuzes zou jij niet maken? Waarom?

Influencer

Het succes van de documentaire FOR SAMA is enorm. Zo groot zelfs, dat het gerenomeerde TIME MAGAZINE haar selecteerde als een van de 100 meest invloedrijkste personen uit 2020.

Action For Sama

Waad al-Kataeb is ook initiatiefneemster van de organisatie Action for Sama. Veel mensen vragen zich na het bekijken van deze documentaire namelijk af hoe ze kunnen helpen... De situatie in SyriĆ« is echter ingewikkeld. Helaas is er geen enkele petitie of magische knop die je kan indrukken om het geweld te laten stoppen. Maar solidariteit hoeft geen geld te kosten.

Doe zoals vele anderen. Neem een foto van jezelf met de tekst Stop Bombing Hospitals en post het op jouw sociale media. Laat SyriĆ«rs over de hele wereld zien dat je hun verhalen begrijpt en hen steunt in hun strijd voor vrijheid en democratie. 

Activiste

FOR SAMA valt overal ter wereld in de prijzen. Op het podium geen klassieke emotionele speeches voor Waad, maar wel krachtige statements die politiek beladen zijn. Zo ook haar speech tijdens de BIFA Awards 2019.

 

Zou jij dit doen als je zo'n award krijgt? Of toch liever iedereen bedanken?

Wat zegt dit over Waad? Wat voor iemand is zij?