PAHUNA (2019)

Pranay en zijn zusje Amrita worden door hun moeder op de vlucht gestuurd samen met hun babybroer. Hun dorp, dat op de grens van Nepal met India ligt, wordt namelijk aangevallen door soldaten. Terwijl hun mama achterblijft om op zoek te gaan naar papa, vertrekken de kinderen samen met hun buren. Wanneer ze iemand horen vertellen dat ze gaan schuilen in een kerk, maar dat de priesters baby’s opeten, glippen de kinderen stiekem weg uit de groep. Ze zijn namelijk bang dat hun babybroer niet meer veilig is. Vanaf dat moment staan ze er alleen voor. Gelukkig vinden ze al snel een oude bus in het bos waarin ze kunnen schuilen. Terwijl ze wachten tot hun moeder hen vindt, maken ze de bus gezellig en proberen ze goed voor elkaar te zorgen. Maar het wachten duurt hen wel een beetje lang…

MV5BYzM0OWUwODctODBjNC00YWE4LWExNDctYjVlMTJlYzk0ODkxXkEyXkFqcGdeQXVyODE5NzE3OTE@._V1_.jpg

Dit zijn Pranay en zijn zus Amrita, samen met hun kleine broertje Bishal. Ze komen in allerlei avonturen terecht. Wat vond jij van hun avonturen? Vond je het spannend? Of triest? Of vrolijk? Was je soms bang, droevig of blij tijdens het verhaal? Of dat allemaal tegelijkertijd? Welk moment in de film herinner jij je het meest? Waarom?

In het begin van de film moeten Amrita en Pranay vluchten. Weet je waarom? En weet je waarheen ze vluchten? Wist je dat er kinderen zijn die helemaal tot in België en Nederland vluchten? Misschien zit er wel een gevlucht kindje in jouw klas? 

De oude man vertelt over de yeti. Dat is de verschrikkelijke sneeuwman. Die ziet eruit als een witte aap, maar hij loopt rechtop, zoals een mens. Amrita zegt dat de yeti niet bestaat. Dat het een sprookje is. Maar de oude man blijft verhalen vertellen. Wat zegt hij over priesters? 

Amrita en Pranay zijn heel bang van de priester. Ze zeggen dat de priester hun broertje zal opeten. En dat hij wil dat ze hun goden vergeten. Amrita en Pranay geloven in vele goden. Dat is omdat ze boeddhisten zijn. Heb jij ook een geloof? 

Pranay en Amrita moeten ergens wonen. Ze komen terecht in een groot, donker bos. Gelukkig komen ze een bus tegen. Zou jij kunnen overleven in een bos? 

Vind jij dat de kindjes in de film goed konden acteren? Acteer jij ook graag? Misschien speel je wel graag een piraat na, met verkleedkleren aan? Of een Indiaan? Of speel je soms moedertje en vadertje? Ja, dat is allemaal acteren! 

Vond je het leuk om met de hele klas naar een film te gaan kijken? Was dat anders dan thuis film kijken? Wat was er anders? Wat vind je leuker? Waarom? 

ANDERE FILMS KIJKEN?

Vond je PAHUNA een mooie film? Neem dan ook een kijkje bij onze filmtips! 

TEKENING

Pranay maakt een tekening van zijn familie op het raam. Stel dat jij zou moeten vluchten naar een ander land, zoals Pranay en Amrita. Wie of wat zou jij dan het meest missen? Maak er in de klas een tekening van, neem een foto en stuur die door naar greet.stevens@mooov.be. Wij zetten je tekening hier online!