FILMTIPS VLUCHTEN

Wil je nog films zien over kinderen die op de vlucht moeten voor een oorlog? 

Toda is tien en woont met haar vader in een bakkerij. Op een dag vertelt haar vader dat het oorlog is en dat hij, net als alle mannen, naar het leger moet om het land te verdedigen. Helemaal alleen moet Toda vluchten naar het land van haar moeder, waar er vrede heerst. Zal ze veilig aankomen in het nieuwe land? En zal ze haar moeder en vader ooit nog terugzien?

De 11-jarige Lieke zit bij de Iraanse Milad in de klas en de twee zijn al jaren boezemvrienden. Als het gezin van Milad als uitgeprocedeerde asielzoekers het land wordt uitgezet, weet de jongen te ontsnappen. Lieke, die al snel door heeft waar haar beste vriendje zich schuil houdt, besluit samen met hem te vluchten.

Wanneer de bombardementen op hun stad blijven aanhouden, worden Azad en zijn broer Tigris door hun ouders op het vliegtuig richting Duitsland gezet. Bedoeling is dat ze tijdelijk bij een vriend gaan wonen, in afwachting van de komst van hun ouders. Door een misverstand op de luchthaven van vertrek, komen ze op het vliegtuig richting Zweden terecht.

Amina is negen jaar oud. Ze woont in Zweden. Drie jaar geleden ontvluchtte ze haar Afrikaanse dorp, samen met haar opa. Nu heeft de Zweedse overheid beslist dat ze niet in het land mogen blijven. Hun asielaanvraag werd afgewezen. Om toch te kunnen blijven, moeten ze zich verbergen.

Mette, Julie en Naisha zijn drie dikke vriendinnen. Op een dag blijken Naisha en haar moeder gewoon spoorloos verdwenen. De asielaanvraag van de twee blijkt afgekeurd en moeder en dochter worden het land uitgewezen. Ze zijn dan ook op de vlucht geslagen en verstoppen zich voor de politie. Julie en Mette, willen er alles aan doen om hun vriendinnetje te helpen.

Wanneer Zozo en zijn familie naar Zweden willen vertrekken om de oorlog te ontvluchten, wordt hun huis getroffen door een bombardement. Zozo blijft alleen achter en vertrekt naar Zweden, waar hij wordt opgevangen door zijn grootouders, die al jaren geleden op de vlucht sloegen. Voor Zozo ligt de zware taak een nieuw leven op te bouwen en nieuwe vrienden te maken.

DOCUMENTAIRE

WEG UIT MIJN LAND is een documentaire. Wie weet wat dat is? Hier kan je een antwoord vinden. Had je ooit al eens een documentaire gezien? Op televisie misschien?

In deze documentaire sluit de twaalfjarige Letizia uit Italië vriendschap met jonge vluchtelingen die bijna elke dag op een boot aankomen in haar dorp. 

De Chinese Feifei is 8 jaar en bestaat officieel niet. Hij is, samen met zijn moeder, illegaal in Nederland. Zijn vriendje Mees vindt het maar raar dat Feifei geen paspoort heeft. Feifei snapt er zelf ook niet veel van, maar hij hoopt dat het Kinderpardon hem de papieren geeft waardoor hij hier mag blijven en eindelijk een gewone thuis krijgt. 

Habibola (15) is met zijn ouders gevlucht uit Afghanistan. Hij verblijft in een asielcentrum in Limburg, op een afgelegen plek in een bos. Habibola heeft ambities en talent, maar het leven als asielzoeker biedt hem weinig kansen. Elke dag is hij bang om uitgezet te worden.