VLUCHTEN

In het begin van de film moeten Amrita en Pranay vluchten. Weet je waarom? En weet je waarheen ze vluchten? Wist je dat er kinderen zijn die helemaal tot in België en Nederland vluchten? Misschien zit er wel een gevlucht kindje in jouw klas? 

Pranay, Amrita en de dorpelingen wonen in Nepal. Maar daar is er oorlog. Ze moeten vluchten, naar India, een buurland. Wie weet Nepal te vinden op de wereldkaart? 

BERGEN

Zag je die bergen waarin de herder woont? Dat is de Himalaya. Daar ligt ook de hoogste berg ter wereld, de >>Mount Everest

NEPALEES

De taal die Pranay en Amrita spreken, die heb je misschien wel voor het eerst in je leven gehoord. Dat is het Nepalees. 

ELKAAR VERSTAAN

De priester is een Indiër. Hij woont in Noord-India. Daar spreken de mensen dezelfde taal als Amrita en Pranay. De priester hoort aan hun accent dat de kinderen uit Nepal komen. Net zoals Nederlanders en Belgen is dat: anders, maar toch hetzelfde!

"PAHUNA"

"Pahuna" is de titel van de film. Het is een Nepalees woord. Het betekent "gast". In India noemt men de Nepalezen die zijn gevlucht "gasten". Daarom zijn de Indiërs in de film ook zo "gastvrij" voor de vluchtelingen! Weet jij wat "gastvrij zijn" betekent? Wat doe jij als je gastvrij bent? 

VLUCHTELING

In België en Nederland noemen we mensen die gevlucht zijn niet "gasten". We noemen hen vluchtelingen. Want er zijn veel mensen die helemaal tot bij ons zijn gevlucht. Misschien ken jij wel een kindje dat gevlucht is naar hier? 

NAAR NEDERLAND

Bekijk hier een filmpje over Tareq. Tareq is naar Nederland gevlucht, samen met zijn oom. Zijn ouders zijn nog in Syrië. Pas na een jaar kunnen zijn ouders en hij weer samen zijn. Wat is het langst dat jij ooit weg was van je ouders? Vond je dat moeilijk? Wat heb je toen gedaan?