THE MOLE AGENT

Wanneer een detective de opdracht krijgt om te achterhalen of er diefstal en geweld wordt gepleegd in een rusthuis, huurt hij de 83-jarige Sergio Chamy in als infiltrant. Deze immer sympathieke en charmante oude man, gewapend met enkele hoog technologische snufjes en een warm hart, blijkt al gauw de ideale man voor de job. Zal hij de misdaden aan het licht kunnen brengen? Of blijkt de echte waarheid veel confronterender te zijn?

Hoewel The Mole Agent in eerste instantie een documentaire is, gebruikt de film veel elementen uit een echte detective film of Film Noir. De gadgets en de vrouwen die onze held willen verleiden zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Maar ook in beeld en geluid worden verschillende "tropen" gebruikt om het detective thema extra in de verf te zetten. Weet jij welke deze zijn?

Het hoofdpersonage mag dan zo charmant zijn als hij wil, tenslotte is het de setting van de film, het rusthuis, dat het onderwerp van de film wordt. Doorheen de zoektocht van Sergio leren we de mensen en het leven in het rusthuis kennen. Deze ervaring leert niet enkel Sergio maar ook wij de kijker wat de echte boodschap is van deze film. Kan jij het al raden?

Doorheen deze mooie maar ook gevoelige documentaire leren we verschillende personages kennen. De verzameling van al hun verhalen en wie deze personages zijn is uiteindelijk wat de film zo impactvol maakt. Wie zijn de bewoners van het rusthuis en wat kunnen we van hen leren?

Regisseur Maite Alberdi behaalde met haar documentaire een Oscar nominatie voor Beste Documentaire. Ze was daarbij de eerste Chilleense vrouw ooit om genomineerd te worden voor een Oscar. Een kers op de taart voor het harde werk dat ze in deze film stak. Kom hier meer te weten over de regisseur en hoe ze te werk ging in het maken van haar documentaire.

Bekijk hier alvast de trailer van deze merkwaardige documentaire over een zeer bijzondere spion in een rusthuis.