Detective Chamy

Hoewel The Mole Agent in eerste instantie een documentaire is, gebruikt de film veel elementen uit een echte detective film of Film Noir. De gadgets en de vrouwen die onze held proberen te verleiden zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Maar ook in beeld en geluid worden verschillende "tropen" gebruikt om het detective thema extra in de verf te zetten. Weet jij welke deze zijn?

Een film kan tijdens het maken ervan soms evolueren tot iets anders dan wat de filmmaker origineel in gedachte had. Zo had Maite Alberdi altijd het plan om een Film Noir te maken toen ze haar onderzoek begon als assistent van Romulo Aitken, de detective die Sergio Chamy in huurd. Echter omdat onze detective Chamy met zijn charme en inbreng er een heel andere laag aan toevoegde werd de film meer dan dat. Want een echte Film Noir is zoals de naam zegt vaak veel donkerder van toon. Toch zijn er verschillende elementen overgebleven in het eindresultaat. Heb jij ze herkend? In bovenstaande video legt Foster Hirsh, professor in de film aan Brooklyn College, wat een Film Noir nu precies is.

Om de ondertoon van de detective film of Film Noir te behouden was het zeer belangrijk voor de filmmaker om de juiste soundtrack te hebben. Zo kon ze de sfeer steeds controleren ook wanneer er in beeld minder elementen van het genre aanwezig waren. De typische detective film soundtrack wordt best beschreven als jazzy, orchestraal maar ook vooral niet te druk. Vaak zijn het maar één of twee instrumenten met een simpele melodie om de mysterie te bewaren. Zie hierboven hoe deze jonge componist deze muziek ontleed en hoe hij op zeer korte tijd zelf een stukje detective soundtrack maakte.

Tropen/Clichés

Sommige filmgenres kunnen wel eens onderhevig zijn aan bepaalde tropen. Dat wil zeggen dat veel al te vaak gebruikt wordt gemaakt van dezelfde thema’s of middelen om het verhaal vorm te geven. Met andere woorden, een troop is een cliché. In het geval van de detective film zijn dat bijvoorbeeld het  vergrootglas of de mooie meisjes die die de detective proberen te verleiden. Zo hebben bijna alle filmgenres wel hun eigen tropen waar ze vaak naar terug grijpen. Kunnen jullie er zo nog bekende tropen opnoemen? Bijvoorbeeld bij horror fillms, actie films of romantische films?

Visuele stijl

Ook in de visuele stijl is er veel van de Film Noir in terug te vinden. Zo werd er in de FIlm Noir veel gewerkt met extreme camera hoeken die veel perspectief in het beeld pracht. Maar ook werd het hoofdpersonage vaak visueel ingesloten door elementen in de ruimte. Dit was om hem een gevoel van isolatie te geven, alsof hij was opgesloten weg van de wereld, alleen en eenzaam. Voeg daar dan nog eens dramatisch gebruik van licht en donker aan toe, zoals de schaduw van blinden, lange schaduwen op de muur of sterk licht van achter het personage en je bent helemaal klaar om een FIlm Noir in te blikken.

Nog een typisch element uit de detective film is de narratie van het hoofdpersonage. Deze troop was al aanwezig in één van de eerste echte Film Noirs Double Indemnity waar het hoofdpersonage ons zijn verhaal verteld nog voor het begint. Deze monologen van de hoofdpersonages, vaak in voice over maar niet altijd, geven ons een inkijk in de geest van de detective die gekweld lijkt te zijn door de zaak die hij aan het onderzoeken is, net zoals Sergio Chamy dat doet in zijn missie debriefing.