THE GREAT GREEN WALL

De Malinese zangeres en activiste Inna Modja reist van Senegal naar Ethiopië langs The Great Green Wall doorheen de Sahel-regio in Afrika. Deze grote groene muur is een grootschalig internationaal project om de verwoesting in de regio tegen te gaan door de heraanleg van een groene zone van maar liefst 8.000 kilometer lang. Tijdens haar reis toont ze de verschillende en ernstige gevolgen van de klimaatverandering die deze regio teisteren zoals bodemdegradatie, conflicten en migratie. Samen met andere lokale muzikanten trekt ze er op uit om bewustwording te creëren voor het project en de lokale bevolking hoop te geven via zang en dans.

De heraanleg van een groene zone die 8.000 km lang dwars doorheen een continent strekt, is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Wie zit er achter dit project en waarom is het zo belangrijk? Hoe werkt zo'n great green wall en hoe voorkomt het woestijnvorming? Weet jij wat bomen allemaal voor ons doen en waarom ze zo cruciaal zijn voor ons leven op aarde? We zetten het allemaal even op een rijtje.

Inna Bocoum dankt haar artiestennaam aan haar moeder, die haar de bijnaam Inna Modja gaf. In het Fula, een taal die voornamelijk voorkomt in West-Afrika, betekent dat: 'Inna is slecht' of 'Inna is niet goed'. Had jij al ooit gehoord van Inna Modja?

Tijdens haar reis ontmoet Inna verschillende Afrikaanse muzikanten die haar willen helpen om de boodschap van The Great Green Wall te verspreiden. Van echte pioniers in de Afrikaanse hiphop tot de populairste hedendaagse sterren van de Afropop. Samen gebruiken ze hun stem om het Afrikaanse volk moed in te zingen voor de toekomst. Heb jij ze al in je playlist?

Bekijk hier de trailer van The Great Green Wall, een documentaire van regisseur Jared P. Scott.

"We moeten de toekomst durven uitvinden", is een uitspraak van Thomas Sankara die geld als mantra voor de strijd tegen klimaatverandering. Hij was de revolutionaire president van Burkina Faso van 1983 tot 1987, die de groene beweging in Afrika nieuw leven in blies. Kom hier meer te weten over deze visionaire leider die een ware inspiratie was voor het volk en voor deze film.

Jared P. Scott is wat we een geëngageerde filmmaker noemen. Dit betekent: iemand die films maakt met een boodschap, bedoeld om een publiek te inspireren om zelf actie te ondernemen. Hij is met The Great Green Wall daarbij niet aan zijn proefstuk toe en heeft al verschillende documentaires gemaakt waarin hij de politieke, sociale, economische maar ook de ecologische wereldproblematiek aan de kaak stelt.

Of het nu oorlog, terrorisme, politieke achtervolging of klimaatverandering is; er zijn vele redenen waarom mensen beslissen te migreren. In deze documentaire worden verschillende oorzaken aangehaald. Laten we ze even overlopen en van naderbij bekijken zodat we ze beter kunnen begrijpen.

The Great Green Wall is niet het enige grootschalige project in de wereld dat klimaatverandering tracht tegen te gaan door het heraanleggen van een groene zone. Ook in China en in Zuid-Amerika zijn zulke projecten al even aan de gang. Kijk even mee naar de hoopgevende resultaten die zij al bereikt hebben.