Een ambitieus project

Het heraanleggen van een groene zone die zo'n 8.000 km lang dwars doorheen een continent loopt, is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Wie zit er achter dit project en waarom is het zo belangrijk? Hoe werkt zo'n great green wall eigenlijk en hoe voorkomt het woestijnvorming? Weet jij wat bomen allemaal voor ons doen en waarom ze zo cruciaal zijn voor ons leven op aarde? We zetten het allemaal even op een rijtje voor jullie.

Geschiedenis

Het begon allemaal bij de Britse verkenner Richard St. Barbe Baker die na zijn expeditie naar de Sahara in de jaren 1950 een muur van bomen voorstelde om te voorkomen dat de woestijn uit zijn voegen zou barsten. Tijdens een internationale bijeenkomst in 2002, om de wereldwijde verwoestijning en droogte tegen te gaan, kwam dit idee terug naar boven. In 2005 werd het uiteindelijk goedgekeurd door de leiders van de Gemeenschap van Sahel-Sahara-Staten. In 2007 begonnen de werken pas echt en sloegen Burkina Faso, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Soedan en Tsjaad de handen in elkaar om mensen aan het werk te zetten om de grote groene muur aan te planten.

Bekijk hier de korte reportage van de BBC over de The Great Green Wall waar alles nog eens kort wordt samengevat.

Bomen nemen niet alleen water uit de grond maar ze slaan het ook op voor periodes van droogte. Via hun bladeren nemen ze CO2 uit de lucht, die dan weer wordt opgeslagen in hun wortels. Hier wordt de CO2 omgevormd tot voeding voor de micro-organismen die in de grond leven en ze vruchtbaar maakt. Wanneer je minder bomen hebt op een stuk grond om voor deze cyclus te zorgen, sterven de micro-organismen uit en verandert de vruchtbare grond in dood zand. Dit leidt tot de vorming van woestijngebieden. Door de heraanplanting van bomen aan de rand van een woestijngebied kan de grond terug vruchtbaar worden, wordt CO2 uit de lucht gehaald, om op die manier klimaatverandering tegen te gaan.

Sahel

De Sahel is een landstreek in Afrika gelegen tussen het droge noorden - de Sahara - en het vochtige zuiden - de tropische regenwouden. Het woord Sahel komt uit het Arabisch en betekent kust of grens, waarmee de kust van de woestijn bedoeld wordt. De landen die deel uitmaken van de Sahel zijn (van west naar oost): Senegal, Gambia, Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Eritrea, Djibouti, Somaliland en Somalië. Sommige van deze landen behoren tot de armsten ter wereld. Onder invloed van klimaatverandering is de woestijn vanuit het noorden de laatste jaren meer terrein aan het innemen waardoor de bevolking het nog moeilijker krijgen.

Verwoestijning

Verwoestijning of woestijnvorming is een term die gebruikt wordt bij het uitbreiden of ontstaan van woestijngebieden. De grootste oorzaken hiervan zijn enerzijds klimaatverandering en anderzijds het overexploiteren van de grond door mensen. Het is een ernstig milieuprobleem dat zich steeds vaker begint voor te doen in regio's die voordien nog gebruikt werden voor landbouw. 

Klimaatverandering is niet enkel een probleem dat zich voordoet in Afrika; het heeft een invloed op ons allemaal. Doordat de aarde opwarmt, smelt de Noordpool elk jaar sneller weg. Probeer de Noordpool te zien als het ijsblokje in je drankje tijdens een warme dag. Zolang je ijsblokje er is, blijft je drank koel en aangenaam. Maar zodra dat ijsblokje weg is, wordt je drankje warm en wil je er niet meer van drinken. In de documentaire Chasing Ice legden de filmmakers één van de grootste ijsverzakkingen ooit op beeld vast. Blijf vooral kijken tot op het einde om te vergelijken hoe groots dit probleem is en aan welk tempo het smelten van het ijs versnelt.

Wie zin heeft in meer, kan op Netflix de documentaire Kiss The Ground bekijken om meer te leren over biodiversiteit, over hoe bomen samenwerken met de grond om onze planeet leefbaar te houden en hoe we samen klimaatverandering kunnen tegengaan.

Hoe staat het project er vandaag voor? Het duurt vaak enkele jaren voor een film helemaal klaar is om aan het publiek getoond te worden. Sinds de opnames en nu stond het project The Great Green Wall natuurlijk niet still. Helaas loopt alles niet altijd zoals gehoopt. In deze reportage van France 24 krijgen we een update te zien van hoe de zaken ervoor staan in september 2021.

TheGreatGreenWall.Org

Neem ook zeker eens een kijkje op de officiële website van de organisatie achter The Great Green Wall en ontdek hoe ook jij je steentje kan bijdragen.