Inna is bad

Ze werd geboren als Inna Bocoum maar ze dankt haar artiestennaam aan haar moeder die haar de bijnaam Inna Modja gaf. In het Fula, een taal die voornamelijk voorkomt in West-Afrika welk, betekent dit 'Inna is slecht' of 'Inna is niet goed'. Weet jij wie Inna Modja is?

Biografie

Inna Modja werd geboren op 19 mei 1984 in Mali. Toen ze 6 jaar oud was begon ze te zingen bij een koor. Thuis zorgde haar vader voor haar muzikale verrijking door haar de wondere wereld van artiesten zoals Ray Charles en Ella Fitzgerald te laten ontdekken. Ze had 6 broers en zussen die haar op hun beurt dan weer moderne muziek zoals trash punk, rap, heavy metal, soul en disco leerden kennen. Toen haar buurman, Salif Keita, haar uitnodigde om deel uit te maken van The Rail Band of Bamako was dit meteen de start van haar succesvolle carrière.

Beluister hier Inna Modja's grootste hit French Cancan (Monsieur Sainte Nitouche). Hiermee haalde Inna het tot de top 6 van de Waalse Ultratop.

Muzikale Carrière

Hoewel Inna Modja van jongs af met muziek bezig was, brak ze pas echt door in 2009 na een duet op de televisiezender France 2 met niemand minder dan Jason Mraz. Samen zongen ze het lied Lucky. Kort daarna bracht ze haar eerste album Everyday is a New World uit, met daarop haar eerste hit Mister H. In 2011 bracht ze één van haar grootste hits uit, French Cancan (Monsieur Sainte Nitouche), die een hele zomer in de top van de Franse en Waalse hitlijsten stond. Haar laatste album, Hotel Bamako, kwam uit in 2015.

Vrouwelijke genitale verminking

Toen Inna amper 4 jaar was, werd zo door een familie lid, tegen de will van haar ouders in, onderworpen aan vrouwelijke genitale verminking of meisjesbesnijdenis. HIerbij wordt de clitoris van het meisje weggesneden omdat dit de vruchtbaarheid zou bevorderen en omdat het voorkomt dat de vrouw plezier beleeft aan seks. De Verenigde Naties zien dit als een schending van de mensenrechten. Het is nochtans een praktijk die diep verworteld zit in Afrikaanse tradities en tot op vandaag nog steeds wordt toegepast. Inna verwerkte deze traumatische ervaring al enkele keren in haar muziek en het was voor haar een aanleiding om activiste te worden.

Activiste

Behalve activiste voor het klimaat, is Inna Modja door haar eigen ervaring ook actief in het bestrijden van vrouwelijke genderverminking. Ze komt op voor de rechten van de vrouw en is ondermeer ambassadrice van het Maison des femmes in het ziekenhuis van Delafontaine in Saint-Denis. Met haar videoclip 'La Valse de Marylore' wil ze de aandacht vestigen op het probleem van aggressie tegenover vrouwen wereldwijd.

In deze langere versie van de videoclip voor "La Valse de Marylore" wil Inna Modja de aandacht vestigen op de wereldwijde aggressie tegenover vrouwen. Zodoende wil ze het onderwerp meer bespreekbaar maken zodat er tenslotte een einde kan komen aan deze mishandelingen.