Thomas Sankara

"We moeten de toekomst durven uitvinden" is een uitspraak van Thomas Sankara die geld als mantra voor de strijd tegen klimaatverandering. Hij was een revolutionair President van Burkina Faso van 1983 tot 1987 die de groene beweging in Afrika nieuw leven inblaasde. Kom hier meer te weten over deze visionaire leider die een ware inspiratie was voor het volk en voor deze film.

Biografie

Thomas Sankara werd geboren in Yako op 12 december 1949. Hij volgde een militaire opleiding en werd al snel kapitein en minister van Informatie in 1981. Nadat hij in 1982 meedeet aan de staatsgreep die de conservatieve president Jean-Baptiste Ouédraogo aan de macht bracht, hielp hij als progressieve diezelfde president ten val brengen in 1983 en werd zelf president van Burkina Faso. Hij was een sterke aanhanger van het Marxisme en riep op om enkel nog locale economie te steunen. Hoewel hij door vele bekritiseerd werd voor zijn "culturele revolutie" had hij binnnen de 4 jaar alle hongersnood in zijn land verholpen. Tijdens een nieuwe staatsgreep in 1987 werd Sankara om het leven gebracht. Tot op heden wordt hij nog steeds aanschauwt al hét voorbeeld voor Afrikaanse zelfbewustzijn en onafhankelijkheid. Zo wordt hij ook wel eens gezien als de Afrikaanse Che Guevara.

Thomas Sankara heeft echter veel meer betekend dan we hier kunnen opsommen. Neem daarom zeker ook even een kijkje naar deze korte video om meer te weten te komen over deze iconische leider.

Panafrikanisme

In de documentaire wordt gezegd dat Thomas Sankara een sterke aanhanger was van de panafrikaanse beweging. Maar wat wil dat nu precies zeggen? Het panafrikanisme is een filosofie dat stelt dat alle Afrikaanse landen en alle Afrikanen over heel de wereld zich samen sterk moeten maken om zo hun belangen te verdedigen. Deze beweging kwam tot stand tijdens de kolonisatie van Afrika en de onderdrukking van het Afrikaanse volk. Enkele van de belangrijkste voorstanders van het panafrikanisme waren Kwame Nkrumah, Léopold Senghor, Jomo Kenyatta en Hastings Banda, die later ook president werden in hun landen Ghana, Senegal, Kenia en Malawi. Maar ook in het buitenland vinden we belangrijke figuren zoals Dr. Martin Luther King en Malcolm X die het panafrikanisme belichamen.