BIGGER THAN US

De 18-jarige Melati uit Indonesië zet zich al 6 jaar lang in tegen plasticvervuiling in haar land. Ondertussen heeft ze al een hele organisatie opgericht om dit probleem aan te pakken. Maar het is niet altijd even makkelijk en dus reizen we samen met haar de wereld rond om andere jonge 'Changemakers' te ontmoeten. We ontdekken hun verhaal en waar zij steeds weer de moed vandaan halen om de strijd aan te gaan met iets dat veel groter is dan ons allen.

Melati Wijsen is half Indonesisch, half Nederlands en groeide op, op het eiland Bali. Toen ze 12 jaar oud was, richtte ze samen met haar zus Isabel de organisatie Bye Bye Plasic Bags op. Deze NGO (Niet-Gouvermentele Organisatie), zet jongeren aan het werk om stranden op te kuisen en het verspreiding van plastic zakken aan banden te leggen. Dit was echter nog maar het begin van haar leven als Changemaker. Kom hier meer te weten over deze inspirerende jonge dame.

Als kind moest Mohamad Al Jounde samen met zijn familie vluchten van Syrië naar Libanon. Omdat er in de vluchtelingenkampen niet altijd toegang is tot opleidingen voor jonge kinderen, richtte Mohamad toen hij 12 jaar oud was zelf een school op. Het project dat begon samen met de andere kinderen van het vluchtelingenkamp; door en voor jongeren dus, groeide uit tot de Garshah School die elke dag 200 kinderen verwelkomt. Lees hier meer over Mohamad's uitzonderlijke verhaal.

Toen de zus van Memory Banda voor het eerst begon te menstrueren legde de lokale traditie aan haar op dat ze naar een initiatiekamp moest gaan om te leren volwassen worden. Daar werd een man uitgenodigd die de jonge meisjes van 11 en 12 jaar oud verkrachtte als toegangsritueel om volwassen vrouw te worden. Toen haar zus zwanger terug kwam uit het kamp en verplicht werd met de man te trouwen, besefte Memory maar al te goed dat er een einde moest komen aan deze afschuwelijke traditie. Leer meer over het ijzersterke meisje dat niet alleen de traditie maar ook de grondwet van een heel land voor eens en voor altijd veranderde.

Al van toen hij nog heel jong was, las Rene Silva steeds de krant met zijn grootvader. Het stoorde hem enorm dat de media de favela's waar hij in opgroeide alleen maar in een slecht daglicht naar voor bracht. Hij wou aan de wereld laten zien dat er meer dan alleen drugs en misdaad is in de arme buurten van Rio De Janeiro. Zo richtte hij op 11-jarige leeftijd de lokale krant Voz Das Comunidades (Stem van de Gemeenschap) op. Hierdoor heeft hij het negatieve beeld van de favela's naar de buitenwereld doen veranderen en vecht hij tegen de manipulatie van de mainstream media. Ontdek hier meer over deze Changemaker die ondertussen een ware icoon van de Braziliaanse favela's is geworden.

Op jonge leeftijd merkte Winnie Tushabe op hoe de grond in Uganda onvruchtbaar werd door het overmatig gebruik van pesticide. Door het gebrek aan voeding en de stijgende prijzen op de markten besloot Winnie actie te ondernemen. Ze richte YICE op (Youth Initiative for Community Empowerement) om de armsten van de bevolking en de vluchtelingen in Uganda de basis van permacultuur aan te leren. Zo leerde zij mensen om te gaan met duurzame landbouw zodat ze zichzelf konden voeden zonder de grond te eroderen. Hier vertellen we je meer over Winnie Tushabe, een echte leider van het volk.

Al sinds zijn 6 jaar voert Xiuhtezcatl Martinez strijd tegen de grote vervuilers en tegen sociaal onrecht in zijn thuisstad Boulder, Colorado in de Verenigde Staten. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat het gebruik van pesticides in de buurt van speelpleinen verboden werd en heeft hij de staat aangeklaagd voor het in gevaar brengen van toekomstige generaties. Daarnaast is hij rap-artist die door middel van muziek zijn boodschap de wereld wil insturen. Vandaag de dag is het vooral het 'fracken' in zijn buurt dat voor veel problemen zorgt.

Mary Finn trok op haar 18de naar Griekenland als fotograaf om de vluchtelingencrisis aan de kust te documenteren. Toen ze er echter het leed van de vluchtelingen zag, borg ze haar camera op en stak ze de handen uit de mouwen om deze mensen te helpen. Ondertussen is ze een onmisbaar lid geworden van Refugee Rescue, een organisatie die er bijna dagelijks op uit trekt met de boot om vluchtelingen op zee te redden en ervoor te zorgen dat ze veilig in Europa aankomen.

Regisseur Flore Vasseur heeft meer dan 4 jaar aan deze film gewerkt om hem tot een goed einde te brengen. Gelukkig stond ze er niet alleen voor en had ze de hulp van een andere zeer sterke dame uit de filmwereld. Ontdek hier de visie van de filmmaker en waarom het soms zo lang kan duren om een internationale documentaire van deze aard te maken.

Changemakers

Een film boordevol Changemakers. Wie van deze jongeren sprak jou het meeste aan of maakt in jouw ogen het grootste verschil? Waarom? Hoe denkt de rest van de klas daar over?

 

Ken jij persoonlijk ook mensen die 'het verschil' maken en zich inzetten voor een bijzonder doel?

Of ben jij zelf een Changemaker of zou je er eentje willen zijn? Waarom wel/niet?

Waarvoor zou jij je bijvoorbeeld willen inzetten?

Neem ook zeker eens een kijkje op de officiële website van de film en kom meer te weten over de verschillende doelen van onze protagonisten en hoe ook jij je steentje kan bijdragen.