Winnie Tushabe

Op jonge leeftijd merkte Winnie Tushabe op hoe de grond in Uganda onvruchtbaar werd door het overmatig gebruik van pesticides. Door het gebrek aan voeding en de stijgende prijzen op de markten besloot Winnie actie te ondernemen. Ze richte YICE op (Youth Initiative for Communitiy Empowerement) om de armsten onder de bevolking en de vluchtelingen in Uganda de basis van permacultuur aan te leren. Zo leerde zij mensen om te gaan met duurzame landbouw zodat ze zichzelf konden voeden zonder de grond te eroderen. Hier vertellen we je meer over Winnie Tushabe, een echte leider van het volk.

Een echte leider

Sinds Winnie Tushabe YICE Uganda mee heeft opgericht, zorgt ze voor ruim 900 families en heeft ze al meer dan 50 nieuwe jobs gecreĆ«erd om deze families te onderhouden. Maar het belangrijkste voor haar is dat ze deze mensen de kennis kan aanleren om voor zichzelf te zorgen via permacultuur. Dat wil ze doen omdat ze weet dat ze niet altijd voor hen kan blijven zorgen. Daarom wil ze hen zelfredzaamheid bijbrengen, wat zoals het gezegde gaat: 'Give a man a fish and he'll eat for a day. Teach a man how to fish and he'll be able eat for a lifetime.'

Via het nieuwe platform Youthtopia van Melati Wijsen mocht Winnie onlangs nog eens een oproep doen voor haar doel. Bekijk hier hoe ze kort uitleg geeft over YICE Uganda en hun doelstellingen voor de nabije toekomst.

Ga ook zeker eens een kijkje nemen op de website van YICE Uganda om meer te weten te komen over de organisatie en hoe jij ze kan steunen.

Maar wat is permacultuur nu precies? Omdat de grote landbouwbedrijven grote oppervlakten gebruiken voor 1 soort groente of fruit (monocultuur), moeten ze de grond steeds meer bewerken met pesticides en meststoffen om te kunnen blijven oogsten. Door telkens dezelfde groente of fruit te telen, put de grond namelijk volledig uit en krijgen ziektes waaraan die ene groentesoort gevoelig is bijvoorbeeld, vrij spel. Maar met permacultuur gebruik je een stuk grond voor verschillende groenten en fruit. De verschillende planten hebben elk een functie om ongedierte weg te houden, de verspreiding van ziektes die de planten kapot maken, verminderd en de afwisseling in teelt zorgt dat de grond vruchtbaar blijft. Bekijk hier het korte filmpje van Tuin Smakelijk voor meer uitleg.

Will je nog meer weten over permacultuur en hoe het niet alleen belangrijk is voor onze voeding maar ook voor het behoud van de planeet. Bekijk dan zeker ook eens de documentaire Kiss the Ground op Netflix of de documentaire The Biggest Little Farm.

Bodemerosie

Door het tillen van de grond en ze steeds weer te bewerken met pesticides en andere chemicaliĆ«n, sterven de micro-organismen die onze grond juist vruchtbaar maken. Doordat grote landbouwbedrijven deze methode blijven hanteren, is veel van de landbouwgrond over heel de wereld onbruikbaar geworden. Zo is 75% van de landbouwgrond in Oeganda in handen van grote bedrijven, terwijl 75% van de mensen die het land bewerken vrouwen zijn die zelf maar 7% van de landbouwgronden bezitten. Door landbouw terug naar kleinere schaal te brengen en te werken met permacultuur kan bodemerosie tegengegaan worden en het klimaat stabiliseren.