Mohamad Al Jounde

Als kind moest Mohamad Al Jounde samen met zijn familie vluchten van Syrië naar Libanon. Omdat er in de vluchtelingenkampen niet altijd toegang is tot opleidingen voor jonge kinderen, richtte Mohamad toen hij 12 jaar oud was zelf een school op. Het project dat begon samen met de andere kinderen van het vluchtelingenkamp, door en voor jongeren dus, is ondertussen uitgegroeid tot de Garshah School die elke dag 200 kinderen verwelkomt. Lees hier meer over Mohamad's uitzonderlijke verhaal.

Mohamad werd geboren op 16 Januari 2001 in Syrië. Omdat zijn moeder politiek activiste was tegen het regime in Syrië moest de familie vluchten naar Libanon toen Mohamad nog heel jong was. In de vluchtelingenkampen waar ze toen verbleven was er echter geen school en dus besliste Mohamad op zijn 12de er zelf één te bouwen. In 2017 won hij dan ook terecht de Internationale Kindervredesprijs en werd deze korte reportage over zijn levensverhaal gemaakt.

Wat ooit begon in een tent als een project voor jongeren door jongeren groeide uit tot een echte school en later zelfs tot een hele organisatie waarvan de hoofdzetel zich ondertussen in Zweden bevindt. De Gharsah School van Mohamad Al Jounde heeft al aan meer dan 8.000 kinderen uit de vluchtelingenkampen in Libanon onderwijs gegeven. Ondertussen zorgt de organisatie in Zweden ervoor dat er genoeg geld wordt ingezameld zodat de school in Libanon open kan blijven. Neem hier een kijkje op hun website om meer te weten te komen.

Ook het toonaangevende Bloomberg nodigde Mohamad al eens uit voor een interview. Hier vertelt hij ons meer over waarom klimaatbeheer nog steeds een lastig onderwerp is voor minderbedeelden. Niet iedereen heeft namelijk de luxe om zich zorgen te maken over het klimaat. 

Mohamad vluchtte met zijn familie weg uit Syrië tijdens wat de Arabische Lente wordt genoemd, een tijd waar er in vele Arabische landen revoluties ontstonden tegen de overheid. Maar wat was er dan precies aan de hand in Syrië? Bekijk hier deze korte geänimeerde video over deze ingewikkelde geschiedenis en hoe ook het Westen mee verantwoordelijk is voor de huidige situatie.