SAMI BLOOD (2016)

Jaren 1930, Noord-Zweden. Elle Marja is een veertienjarig Sami-meisje in een familie van rendierherders. Zoals ieder Sami-kind moet ze samen met haar zusje naar een Zweedse kostschool om Zweeds te leren en om zich “aan te passen” aan de Zweedse samenleving. Elle Marja is een uitstekende leerlinge die zich vlug perfect in het Zweeds kan uitdrukken. Toch ervaart ze al snel dat de dorpsbewoners en de schooldirectie de Sami als minderwaardig beschouwen. Ze wil later ook lesgeven, bekent ze aan haar lerares, maar die zet haar meteen op haar plaats: voor haar is dat onmogelijk. Als Zweedse wetenschappers alle Sami-kinderen aan een vernederende raciale test onderwerpen, is voor Elle Marja de maat vol. Stiekem gaat ze naar een voor haar verboden dansavond in het dorp, waar ze Niklas leert kennen, een jongen uit Uppsala. Terug op school besluit Elle Marja alles achter te laten en haar identiteit te verloochenen.

images.jpg

DE SAMI

SAMI BLOOD, dat betekent "Het Bloed van de Sami". Op deze pagina kom je meer te weten over de Sami, het volk dat leeft in het hoge noorden van Europa. 

DE MAKERS

Wie heeft SAMI BLOOD geregisseerd en waarom? Het meisje in de hoofdrol, wie is dat? Is het moeilijk om een film te draaien in het hoge noorden? Hier kom je meer te weten over de makers van de film, en het verhaal dat erachter schuilt. 

RACISME

Europese regeringen verwachten van bepaalde groepen dat ze zich volledig aanpassen - ofwel "assimileren" - aan hun cultuur. "Maar wat doet dat met de mensen die zichzelf moeten veranderen?" vraagt de regisseuse van SAMI BLOOD zich af. Hier vind je stof tot discussie wanneer het over assimilatie gaat en over racisme in het Europa van toen, en nu. 

SAMI BLOOD OP FILMFESTIVALS EN IN DE PERS

SAMI BLOOD viel in de prijzen op het Filmfestival van Venetië en sindsdien reist de film de wereld rond. De meeste journalisten zijn enthousiast over de film, op een enkeling na. Kom er hier meer over te weten. 

Bekijk de trailer van SAMI BLOOD. Zin om de film (opnieuw) te bekijken? Vind je de trailer geslaagd of niet? Wekt hij je nieuwsgierigheid naar de film? Mocht je de trailer opnieuw mogen maken, welke beelden zou jij er dan in steken? En welke beelden zeker niet? Waarom?