SAMI BLOOD OP FILMFESTIVALS EN IN DE PERS

SAMI BLOOD viel in de prijzen op het Filmfestival van Venetië en sindsdien reist de film de wereld rond. De meeste journalisten zijn enthousiast over de film, op een enkeling na. Kom er hier meer over te weten. 

PRIJZEN

SAMI BLOOD ging in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië, waar de film twee belangrijke prijzen won: de Europa Cinemas Label Award en de Fedeora Award voor beste Regiedebuut. Later won de film op het Göteborg Film Festival, het grootste filmevent van Scandinavië, de Dragon Award Best Nordic Film, een prijs goed voor meer dan honderdduizend euro, en daarmee een van de grootste filmprijzen ter wereld. Er kwamen nog meer prijzen, waaronder prijs voor beste actrice voor Lene Cecilia Sparrok (die de jonge Elle-Marja vertolkt) op het Tokyo International Film Festival. 

RECENSIES IN NEDERLAND

De Nederlandse krant NRC Handelsblad sloot zijn recensie van SAMI BLOOD af met een korte, krachtige mening: "Prachtig." 

 

Het einde van de recensie van de Volkskrant suggereert een happy end: "Haar gezicht (= dat van Lene Cecilia Sparrok, de jonge hoofdactrice), star en vastberaden, kan prachtig openbarsten als ze lacht, dat je alleen daarom al hoopt op een happy end." Had de film een happy end? Hoopte jij ook op een happy end? Waarom (niet)? 

RECENSIES IN BELGIË

De recensies in België zijn iets minder enthousiast. De Standaard heeft als titel voor zijn recensie "Nooit meer Samen" gekozen. Vanwaar die vreemde titel? 

 

De Morgen vindt dat de regisseuse "te weinig verbeelding" heeft. Volgens de recensent is SAMI BLOOD "te braaf" en "ongeïnspireerd". Wat denk jij ervan? Vind jij SAMI BLOOD ook ongeïnspireerd? 

De Amerikaanse website Variety schrijft het volgende in een tekst over SAMI BLOOD:

 

"Wanneer ze een jurk aantrekt die haar identiteit als Sami verbergt verandert ze van iemand die bekeken wordt in iemand die gezien wordt." Weet je nog over welke scène het hier gaat? Wat is het verschil tussen "bekeken worden" en "gezien worden"? Wat is volgens jou het gevoel dat Elle-Marja heeft in de scène waarin ze haar eigen Sami-kleren omruilt voor een jurk?

In dit filmpje legt Amanda Kernell uit waarom SAMI BLOOD zoveel succes oogst overal in de wereld, terwijl de film het verhaal vertelt van een groep mensen die erg weinig mensen kennen. Kon jij meeleven met Elle-Marja? Vond je haar beslissingen gek of begreep je waarom ze de dingen deed die ze deed? Wat zou jij doen in haar plaats?