CAPHARNAÜM (2018)

De kleine Zain probeert zijn ouders in een rechtbank aan te klagen voor een simpele maar hartverscheurende reden: zijn onmogelijke leven in de sloppenwijken van Beiroet.

616315dc2afb1894fb5a345aa8e4cf4f.jpg

"Ik heb een hondenleven en u durft mij te veroordelen? Stel je voor dat je je kinderen water met suiker geeft omdat er niets anders te eten is." De moeder van Zain zegt hoe hard het leven is in armoede. Haar kinderen gaan niet naar school, ze huwelijkt haar elfjarige dochter uit en handelt in drugs. 

"We zijn minder dan niets, mijn jongen. Parasieten. Je accepteert om zonder papieren te leven, of ik gooi je uit het raam en ik ben klaar." Mensen zonder papieren, ook wel "illegalen" genoemd: heeft CAPHARNAÜM iets veranderd in hoe je over vluchtelingen denkt? 

Zain klaagt zijn ouders aan. Omdat ze hem op de wereld hebben gezet. Kom hier meer te weten over de rechten van het kind. Dat zijn ook jouw rechten. Want tot aan je achttiende beschik je erover. Je bent dus maar beter op de hoogte. 

Soms lijkt CAPHARNAÜM zó echt dat je zou vermoeden dat het een documentaire is. Want een kind van één jaar dat nog leert stappen, hoe laat je dat acteren? 

Zain beslist om met een spiegel televisie van de buren te kijken. Hij dubt er zelf de stemmetjes bij. Waarom kijken mensen zo graag naar verhalen op een scherm? Waarom kijk jij films? En waarom ga je met je school naar de cinema? Waarom maken mensen films? De makers van CAPHARNAÜM hebben er lang over nagedacht! 

Met school naar de cinema gaan is iets anders dan thuis in je zetel een Netflixreeks bingewatchen. Wat geniet jouw voorkeur? Waarom?