TIGERMILCH (2017)

Nini en Jameelah, allebei 14 en beste vriendinnen, groeien op in de betonnen ‘kastelen’ van een sociale woonwijk in Berlijn. Nini's moeder ligt de hele dag op de bank trash-tv te kijken en is nauwelijks aanspreekbaar. Jameelah woont er al tien jaar met haar moeder. De twee vluchtten uit Irak, nadat de vader en broer van Jameelah vermoord werden. De beslissing over hun definitieve verblijfsvergunning kan elk moment vallen. Jameelah probeert niet te denken aan het lot dat haar mogelijks boven het hoofd hangt en lanceert bij Nini het idee om tijdens de nakende zomervakantie ‘het project ontmaagding’ samen aan te pakken.

MV5BMjliMzRmNDItOGQwOC00ODQxLWFlNDQtZGIyYzQ5ZDYxYzMyXkEyXkFqcGdeQXVyMjQ3NzUxOTM@._V1_.jpg

Nini vindt lezen maar niks. Lees jij graag? Of kijk je toch liever film? Je mag natuurlijk gewoon je eigen ongezouten mening hebben, net zoals Nini en Jameelah. De enige voorwaarde is dat je goede argumenten op tafel legt. Hier vind je inspiratie voor een goed gesprek over boek en film. 

Nini schijt op mensenrechten. Maar vooraleer je ergens op kan schijten, moet je eerst weten wat het precies is. Ken jij de mensenrechten? En hoe belangrijk zijn ze in het leven van Nini en Jameelah? Kom er hier meer over te weten, en over de thema's die ermee samenhangen.

WTF, MET SCHOOL NAAR DEZE FILM?

Is dat eigenlijk wel zo'n goed idee, om met je klas het boek TIJGERMELK te lezen en daarna nog eens naar de verfilming ervan te gaan kijken? Wat waren je leraren in godsnaam aan het denken toen ze voor deze film kozen? TIGERMILCH gaat tenslotte over twee minderjarige prostituees die zich dronken zuipen en stoned smoren. Of gaat het stiekem over meer dan dat? 

Dit is de eerste bladzijde van TIJGERMELK, het boek. Het verhaal gaat over vrouwen, het is geschreven door een vrouw en ook de regisseur van de film is een vrouw. Een boek dus voor meisjes, door meisjes. Wat niet wil zeggen dat jongens er niks van kunnen opsteken, toch? Kom hier meer te weten over de mensen achter TIGERMILCH.

Melk, dat is wat kinderen graag drinken. Tijgermelk, dat is wat anders. Een verhaal waarin kinderen volwassen worden, dat heet een coming-of-ageverhaal. En TIJGERMELK is zo'n verhaal. Ervan genoten? Dan ga je ook van onze filmtips houden.

Ga jij graag naar de cinema? Of verkies jij liever een avondje Netflix thuis in de sofa? Het heeft natuurlijk allemaal zijn eigen charmes, dat weet ook Nini's moeder. Maar wat moeten ze doen om jou zover te krijgen je geld te spenderen aan een cinematicket?