DOUNIA

De 9-jarige Dounia woont samen met haar papa, opa en oma in een groot huis met een prachtig binnenplein in SyriĆ«. Toen Dounia nog heel jong was, werd haar mama ziek en stierf ze. 

Om Dounia te troosten, vertelden ze haar dat haar mama de prinses van Aleppo was. Zij heette Leila en woonde aan de zee. Op een dag vloog haar sjaal weg en belandde bij de koning van de wolken. Die werd verliefd op haar en nam haar mee naar zijn kasteel in de wolken. Daar is haar mama nu.   

In SyriĆ«, waar Dounia woont, is het oorlog. Haar papa moet mee gaan vechten en dus blijft ze alleen over met haar grootouders.

Wanneer de oorlog te erg wordt, besluiten ze te vluchten naar een veiliger land. Dounia moet snel alles meenemen dat ze belangrijk vindt. Ook de vriendin van haar oma en haar dochter gaan mee. Samen met een aantal mensen moeten ze een gevaarlijke tocht maken naar Griekenland. Onderweg komen ze heel wat obstakels tegen: ze moeten bijvoorbeeld in een klein bootje over de grote zee varen en slapen in een vluchtelingenkamp, waar de bewakers gemeen zijn tegen de mensen die er verblijven. Dit maakt Dounia enorm boos. Dounia heeft gelukkig magische zaadjes die haar helpen.

Wanneer ze aankomen in Griekenland mogen ze niet mee op de trein. Hierdoor moeten ze buiten slapen. Dounia schrijft een brief. Hierin vraagt ze om hulp aan wie hem zou vinden. Door haar magische zaadjes verandert haar speelgoedvogeltje in een echte vogel die haar brief wegbrengt. Zal iemand hem vinden?

Vluchten

Vluchten omvat verschillende betekenissen, maar vaak komt het erop neer dat mensen noodgedwongen hun huis verlaten om ergens anders op zoek te gaan naar een veilige omgeving. Je moet al het vertrouwde achterlaten en komt hoogstwaarschijnlijk terecht op een plek vol onzekerheden. Soms is vluchten geen keuze, maar de enige oplossing om jezelf en jouw familie in veiligheid te brengen. 

Schermafbeelding 2023-01-11 om 08.41.21_0.png

Verlies

Bij verlies denken we onmiddellijk aan dingen kwijtraken. Dat is ook waar verlies om draait. Maar wist je dat je ook mensen kan verliezen? In de film verliest Dounia haar mama omdat zij ziek werd en dan overleed. Daarnaast verliest Dounia haar vriendje Sammie en haar vogel.

Schermafbeelding 2023-01-11 om 08.43.09_0.png

Integreren

Dounia en haar grootouders komen terecht in Canada. Zij zullen in een nieuw land een thuis moeten opbouwen. Wanneer mensen naar een ander land emigreren, komen zij terecht op een plek vol nieuwe gewoontes. Het is voor vluchtelingen niet altijd makkelijk om hieraan te wennen en er komt veel op hen af. Ze moeten een nieuwe taal leren, nieuwe eetgewoontes aannemen, hun kledij aanpassen en nieuwe religies leren kennen. 

Schermafbeelding 2023-01-11 om 08.42.09.png

Cultuur

Als je net als Dounia naar een ander land vlucht, kom je waarschijnlijk terecht op een plaats met een nieuwe cultuur. Zo kunnen de huizen er anders uitzien, maar ook het eten kan er anders smaken, de mensen kleden zich misschien vreemd en ze spreken een onbegrijpbare taal, ze hebben een ander geloof of andere routines etc.