NOCES (2016)

De jonge beloftevolle actrice Lina El Arabi speelt een prachtrol als Zahira, het tienermeisje dat met haar Pakistaanse familie in België woont. In het eerste gedeelte van de film lijkt de familie niet zo traditioneel. Zahira is zwanger en overweegt abortus te plegen. Ze kan daar met haar broer en vader op een normale manier over praten. In het tweede gedeelte van de film komt de aap echter uit de mouw: haar ouders willen toch dat Zahira met een Pakistaanse man gaat trouwen. Ze stellen alles in het werk om dat te realiseren. Zelfs haar zus wordt ingevlogen om Zahira te overtuigen haar ouders niet teleur te stellen. De broer van Zahira zit tussen twee vuren: enerzijds wil hij zijn vader niet afvallen, anderzijds snapt hij zijn zus.

413340.jpg

REGISSEUR & ACTEURS

Stephan Streker, zo heet de Belgische regisseur van NOCES. Het verhaal speelt zich dan wel af in België, maar de cast is met enkele Fransmannen, een Iraniër, een Indiase en enkele Belgen wel erg internationaal. Kom hier meer te weten over de regisseur en de acteurs. 

THEMA'S

Emancipatie, feminisme, onderdrukking, tradities, religie, liefde, nationalisme, eermoord... NOCES is een film die uitpuilt van de thema's. Ontdek er hier meer over. 

HET VERHAAL ACHTER NOCES

NOCES is geïnspireerd op waargebeurde feiten. Op 22 oktober 2007 werd Sadia Sheikh neergeschoten door haar broer. Ze konden het goed stellen met elkaar. Maar Sadia wilde niet trouwen met de Pakistaan die haar ouders hadden gekozen, en het was aan haar broer om de eer van de familie hoog te houden. Kom op deze pagina meer te weten over het verhaal achter NOCES. 

In het filmpje hierboven zegt Stephan Streker dat er in zijn film geen slechte mensen voorkomen. "Ik wil altijd begrijpen waarom mensen doen wat ze doen," zegt hij. Wat denk jij hiervan? Begrijp jij alle personages in NOCES? Kan je je inleven in elk personage? Of zijn er gedachtengangen die jij moeilijk te begrijpen vindt? Zijn er voor jou slechterikken in NOCES? Waarom (niet)? 

FESTIVALS

NOCES was een succes op festivals overal ter wereld. De film werd geselecteerd voor de officiële competitie op het Toronto International Film Festival (TIFF) en op het Filmfestival van de Franstalige Film van Angoulème kregen de twee hoofdacteurs, Lina El Arabi (Zahira) en Sébastien Houbani (Amir, de grote broer) de prijzen voor beste actrice en beste acteur. Sindsdien reist de film de wereld rond in filmfestivals. 

IN DE PERS

De pers verschilt van mening over NOCES. De Morgen schrijft: "(Regisseur) Stephan Streker is naast cineast ook voetbalanalist: met zijn derde film schiet hij recht in de pin." De Volkskrant vindt de film wat "soapachtig". "Noces is onderhoudend, maar dringt onvoldoende door om echt indruk te maken." Een Amerikaans magazine geeft Streker een goede raad: "Hij zou moeten weten dat wanneer je een pistool toont in het midden van het verhaal, het publiek verwacht dat het gebruikt zal worden aan het einde." 

Wat denkt de criticus in jou ervan? Vond je NOCES voorspelbaar? Wist jij dat er iemand vermoord zou worden aan het einde? Vond je de film soapachtig? Of was het voor jou simpelweg een schot in de roos?

Bekijk hier de trailer van NOCES. Hoe belangrijk is een trailer voor een film volgens jou? Bekijk jij trailers vooraleer je een film kijkt of niet? Nodigt de trailer van NOCES uit om de film te gaan kijken? Waarom (niet)? Zou jij andere beelden uit de film in de trailer stoppen? Welke beelden dan? 

Volg al het nieuws rond NOCES op de Facebookpagina

FILMS OVER EERMOORD

De laatste jaren werden er heel wat films gemaakt over eermoord. Op deze pagina vind je enkele titels en trailers.