THEMA'S

Emancipatie, feminisme, onderdrukking, tradities, religie, liefde, nationalisme, eermoord... NOCES is een film die uitpuilt van de thema's. Ontdek er hier meer over. 

LIEFDE, dat was de drijfveer voor Streker om NOCES te maken. "Aanvankelijk interesseerde het verhaal mij niet echt, maar toen ik hoorde dat de broer van zijn zus hield wist ik dat dit een sterk verhaal was," zegt hij. Denk je dat de broer echt van zijn zus houdt? Of was het achteraf gezien allemaal nep? Voor wie of wat voelt Zahira de meeste liefde denk je? Voor haar broer, haar ouders, haar vriendje, zichzelf? Of voor haar vrijheid? Of dat allemaal tegelijkertijd? 

"Je kan de personages begrijpen, en daarom zijn er geen slechterikken in deze film," zegt Stephan Streker, de regisseur. Denk jij er hetzelfde over of niet? Kan jij alle personages in NOCES begrijpen, of zijn er mensen waarmee je moeite hebt? Waarom? Is er een "slechte" en een "goede" in dit verhaal? Meestal leef je het meest mee met de goede in het een verhaal, en het minst met de slechte. Met wie leefde je het meest mee toen je NOCES bekeek? Met wie het minst? Waarom? 

"Religie is niet de oorzaak van het probleem, ook al dacht ik in het begin van wel," zegt Stephan Streker. Wat is dan wel de oorzaak van het conflict in NOCES? Ziet Zahira haar religie als een bedreiging voor haar vrijheid? Of is het wat anders? Ben je het eens met Streker? Of heb je een andere mening?

PATRIARCHAAT

MOOOV toonde vorig jaar een film die Bar Bahar heet. Hoewel het een totaal andere film is, gaat Bar Bahar net als NOCES over jonge vrouwen die vrij willen zijn, maar als het ware gevangen zitten in een wereld waarin mannen het voor het zeggen hebben. In dit interview zegt de regisseuse van Bar Bahar dat niet religie de oorzaak is van een beperkte vrijheid van vrouwen, maar wel het patriarchaat, de wereld waarin vrouwen moeten gehoorzamen aan mannen. Voor Zahira geldt misschien wel hetzelfde, of ze dat nu eerlijk vindt of niet. 

FEMINISME

"Natuurlijk is het oneerlijk," zegt Hina, de grote zus van Zahira. "Wij zijn vrouwen. Wat dacht je dan? Alles is oneerlijk in het leven. Er zijn mannen en er zijn vrouwen. Er zijn knappe mannen, mooie vrouwen, lelijke mensen. Rijken en armen. Gezonde mensen, zieke mensen, gehandicapten. Niks is eerlijk. Eerlijkheid bestaat niet." 

 

Ben je het eens met Hina of niet? Waarom? Is de gedachtengang van Hina feministisch of niet? En Zahira, is zij een feministe? En hun moeder? Ben jijzelf een feminist of liever niet? 

FEMINISME (2)

"Ik word zenuwachtig van al die meisjes die zeggen dat ze geen feministen zijn," zegt Lina El Arabi in dit interview. "Je kan zomaar een feminist zijn, door een vrouw te zijn en door iemand op het juiste moment af te blaffen en op de juiste plaats te zetten." 

Kunnen mannen volgens jou feminist zijn of niet? 

FEMINISME (3)

De Belgisch-Iraanse Darya Safai is oprichtster van de actiegroep 'Let Iranian women enter their stadiums'. In een opiniestuk in De Morgen omschrijft ze de islamitische hoofddoek als "een symbool dat van vrouwen het tweederangsgeslacht maakt en van nature een soort genderapartheid vertegenwoordigt". 

 

Herinner je je hoe en waar Zahira haar hoofddoek draagt? Is dat een belangrijke kwestie in de film? Denk je dat zij haar hoofddoek als een symbool ziet tegen de vrijheid van vrouwen? Wat is jouw mening hierover? 

GEDWONGEN HUWELIJK VIA SKYPE

Zahira wordt bijna gedwongen te kiezen tussen oude tradities en moderne vrijheden. Zahira's ouders vinden dat ze goed mee zijn met de tijd: hun dochter heeft de vrijheid om te kiezen tussen drie Pakistaanse jongens, en het huwelijk zal gesloten worden via Skype. Heb je zelf ooit meegemaakt dat je ouders niet begrijpen wat jij voelt, ook al denken ze zelf van wel? Wat heb je toen gedaan? Zou je, zoals Zahira, voor altijd weglopen van thuis? 

Eermoord of eerwraak betekent dat een familie of een stam beslist iemand te vermoorden die hen eer heeft doen verliezen. In het geval van NOCES is dat Zahira, die het gezin gezichtsverlies doet lijden in Pakistan. "Ze zullen nooit meer terug kunnen gaan naar Pakistan," zegt Zahira tegen haar vriendin Aurore. In het Westen denkt men vaak dat eermoord een fenomeen is dat samenhangt met de islam, maar in werkelijkheid is eermoord ouder dan de islam en is het een regionaal fenomeen. Ook in Zuid-ItaliĆ« kent men eermoorden (in maffiafamilies). Hierboven geeft Stephan Streker meer uitleg.