LION (2016)

LION vertelt het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als vijfjarige komt hij door toeval terecht op een trein die hem meer dan duizend kilometer doorheen India voert, steeds verder weg van thuis. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Het is pas op zijn dertigste, dat Saroo, met behulp van Google Earth, op zoek gaat naar zijn roots.

LION POSTER.jpg

THEMA'S

Straatkinderen, weeshuizen, adoptie, identiteit, moeders... LION is een film die barst van de thema's. Kom er hier meer over te weten. 

DE MAKERS EN DE ACTEURS

Regisseur Garth Davis heeft met LION zijn eerste film gemaakt. Voor de rest heeft LION een echte sterrencast: Dev Patel (Slumdog Millionaire) speelt naast Nicole Kidman en Rooney Mara. Maar de grootste ster van al is misschien wel de piepjonge Sunny Pawar, die als kleine Saroo de pannen van het dak speelt. Kom hier meer te weten over de makers en de acteurs van de film. 

HET ECHTE VERHAAL

Saroo Brierley, zo heet de man die Dev Patel speelt in LION. Saroo Brierley beschreef de zoektocht naar zijn familie in India in het boek "Mijn Lange Weg Naar Huis". Wanneer je het meeslepende verhaal leest, dan zal je merken dat de scenarist van LION zichzelf enkele vrijheden heeft gepermiteerd. Het personage van Lucy bijvoorbeeld, de vriendin van Saroo, bestaat in het echt niet. Want een film is natuurlijk geen film zonder een liefdesverhaal erin!

In Mijn Lange Weg Naar Huis schrijft Saroo Brierley: "Ik weet nog dat ik op een keer met mam en pap naar de Hindi-film Salaam Bombay was gegaan. De beelden van een kleine jongen die alleen in een grote stad probeert te overleven en hoopt zijn moeder terug te zullen vinden maakten me zo pijnlijk bewust van mijn verontrustende herinneringen dat ik in de donkere bioscoop in tranen uitbarstte, zonder dat mijn goedbedoelende ouders wisten waarom." Bekijk hierboven de trailer van Salaam Bombay, een film uit 1988 die de Caméra d'Or en de publieksprijs won op het filmfestival van Cannes. 

"Elke 5 minuten komt er een kind alleen toe op een perron in India." Dat staat op de website van Railway Children, een NGO die straatkinderen in India helpt. Concreet probeert Railway Children kinderen in treinstations te helpen, door de stations kindvriendelijk te maken. De organisatie bouwt kiosken waar kinderen terecht kunnen, en sociaal werkers gaan op zoek naar straatkinderen, begeleiden hen en tonen hen de weg. In 2016 heeft Railway Children 8762 kinderen geholpen in stations over heel India. 

Samen met de makers van LION heeft Railway Children de campagne #LionHeart opgezet om geld in te zamelen. In april 2017 hadden LION-fans al meer dan honderdtwintigduizend euro geschonken aan de NGO. Met dat geld kan het maar liefst 25 treinstations in India kindvriendelijk maken. 

Zeg nog eens dat een film de wereld niet kan veranderen!

Beluister hier de soundtrack van LION. 

GOOGLE

De makers van LION moesten natuurlijk toestemming vragen aan Google om hun software te mogen tonen in de film. Ze hebben Google dan meteen ook gevraagd om een oudere versie van Google Earth beschikbaar te stellen voor hen. Want Saroo Brierley (de echte) ging in 2011 op zoek naar zijn familie in India, en toen was Google Earth nog veel minder ontwikkeld dan dat het nu is. Hier is Saroo op bezoek bij Google voor een gesprek over zijn zoektocht, en over hoe Google zijn leven heeft veranderd. 

PRIJZEN

LION kreeg zes Oscarnominaties, waaronder die van beste film, beste acteur, beste actrice en beste scenario gebaseerd op een boek. De film won twee BAFTA-awards, voor beste acteur (Dev Patel) en beste scenario gebaseerd op een boek. 

IN DE PERS

De filmcritici waren minder enthousiast over LION dan het grote publiek. De recensent van De Morgen vindt dat de film te zeer zijn best doet om het publiek te emotioneren: "De soundtrack irriteert: bij elke scène krijgen we precies te horen hoe we ons moeten voelen." Heb je op de soundtrack gelet tijdens het kijken van de film? Vond jij die ook irritant of niet?

 

Ook in Nederland zijn de critici weinig enthousiast. De Volkskrant vindt dat de film aardig start, maar dat de magie uiteindelijk verloren gaat. 

 

Variety, een Amerikaans tijdschrift, vindt dat regisseur Garth Davis - die een ervaren regisseur is in de reclamewereld - met LION eerder een reclamespot voor Google Earth heeft gemaakt dan een goede film. 
 

Wat is jouw mening over LION?