Mentale gezondheid Secundair onderwijs

Het lesmateriaal voor de jaarwerking voor scholen is thematisch opgebouwd. We werken rond brede onderwerpen waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen gaan. De themamappen reiken jullie de tools aan om de dialoog op gang te trekken en samen te reflecteren over wat het thema nu precies inhoudt. Sommige films krijgen ook een individuele lesmap, vaak zijn dit titels die ook zijn opgenomen in het programma van het filmfestival voor scholen. 

Wat is mentale gezondheid?

  • Mentale gezondheid en geestelijke gezondheid is eigenlijk hetzelfde. Volgens het woordenboek omvat het hoe we ons voelen, denken, handelen, het aankunnen en omgaan met anderen. Geestelijke gezondheid draagt dus bij tot de algemene gezondheid en levenskwaliteit. 
  •  
  • Wat houdt geestelijke gezondheid voor jullie in?
  • Blijft het enkel bij hoe je je voelt, je gevoelens?
  • Of kun je het doortrekken tot ver buiten je hoofd en je lichaam? Hebben bijvoorbeeld je school, je hobby’s, je vrienden en familie hier ook iets mee te maken?

Hoe zorg je voor jezelf? En voor een ander?

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar ook voor de mensen om je heen. Als we dat niet doen, kunnen we onszelf verliezen en uiteindelijk zelfs ziek worden. Maar hoe doe je dat nu, voor jezelf zorgen? Er zijn veel methodes en gelukkig hoef je geen medicijnen te nemen. Je kan bijvoorbeeld gaan sporten of een hobby uitoefenen. Je kan ook je batterijen opladen als je even alleen op je kamer zit en naar je favoriete muziek luistert. Misschien is er iemand in de klas die wil vertellen hoe je een momentje voor jezelf kan nemen?

Om sterk in je schoenen te staan, moet je af en toe "nee" durven zeggen. Als je iets niet wilt doen en je zegt toch "ja", dan is de kans groot dat je je uiteindelijk ongemakkelijk gaat voelen. Maar het omgekeerde kan ook. Wie weet heb je wel de tijd van je leven? Heel veel mensen hebben last van FOMO. Fear Of Missing Out. Geen ernstige ziekte. Gewoon het gevoel/angst om dingen te missen. Hoe ga jij hier mee om?

Wat doe jij voor jezelf als je niet goed in je vel zit? Het is belangrijk om je eigen grenzen te stellen. Hoe ver kan je gaan zonder dat je jezelf ergens in verliest? Het is erg belangrijk om jezelf die vraag te stellen, want voor je het goed en wel beseft, ga je te ver en weet je niet meer hoe je moet reageren.