Mentale gezondheid lager onderwijs

Het lesmateriaal voor de jaarwerking voor scholen is thematisch opgebouwd. We werken rond brede onderwerpen waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen gaan. De themamappen reiken jullie de tools aan om de dialoog op gang te trekken en samen te reflecteren over wat het thema nu precies inhoudt. Sommige films krijgen ook een individuele lesmap, vaak zijn dit titels die ook zijn opgenomen in het programma van het filmfestival voor scholen. 

  • Iedereen voel zich soms goed en soms niet zo goed. Dat is helemaal normaal. Er zijn dan ook zoveel verschillende emoties/gevoelens. Vaak duurt het even voor je beseft hoe je je voelt en hoe dat precies komt. Je kan pas iets aan je gevoel veranderen als je ook weet wat de oorzaak is.
  •  
  •  

Emoties

Iedereen heeft veel verschillende emoties. Soms zien we meteen of iemand blij, verdrietig of bang is.

 

Hoeveel verschillende emoties ken jij? Kan je ze even opsommen?

 

Opdracht: Ga per twee staan en probeer te raden hoe je vriend/vriendin zich voelt aan de hand van gezichtsuitdrukkingen die hij maakt.

Wanneer iemand zich minder goed in zijn vel voelt, kan je twee dingen doen: je kan er voor de persoon zijn en hem helpen of je kan hem met rust laten. Mensen kunnen soms een beetje ingewikkeld in elkaar zitten. Soms is iemand bijvoorbeeld verdrietig en zegt hij dat hij alleen wil zijn. Maar eigenlijk wil die persoon gewoon graag een knuffel. Ingewikkeld he?

 

Wat zou jij doen? Zou jij iemand die verdrietig is alleen laten of toch een knuffel geven? Je kan altijd even naast hem/haar gaan zitten en een kort gesprekje voeren. Wanneer er geen antwoord komt, kan je even blijven zitten zeggen dat je er bent als die persoon er nood aan heeft.