How to blow up a pipeline: de klimaatcrisis

Olie-industrie

De rode draad van 'How to blow up a pipeline' is natuurlijk de klimaatcrisis, een probleem dat zich in vele vormen kan uiten. Maar in deze film gaat het specifiek over de olie-industrie en het saboteren van een pijpleiding die deze olie transporteert. De olie-industrie is een vorm van industrie die aardolie op de markt brengt. Dit is van groot belang voor andere industrieĆ«n. Laten we eens kijken hoe de personages hiermee omgaan.

Herkenbaar

We zien wel vaker beelden over de klimaatcrisis: in het nieuws of in documentaires, op sociale media, we leren erover op school... Vaak zijn die beelden schokkend of op z'n minst zorgwekkend. We zien de gevolgen, de oorzaken en krijgen tips over wat wij er als individu aan kunnen doen.

 

Maar laten we eerlijk zijn: het gebeurt wel eens dat de beelden ons niet persoonlijk raken. We scrollen gewoon verder of zijn het enkele uren erna alweer vergeten. Vaak worden mensen getroffen in landen van ver weg van ons. Soms wonen ze op plekken waar we zelfs nog nooit van gehoord hebben. 

 

Maar hier, in deze film, wordt gekozen voor een meer persoonlijke aanpak. De personages zijn herkenbaar en hun woonplek, de VS, kennen we allemaal. 

In de film wordt al snel duidelijk dat elk personage op zijn of haar eigen manier een slachtoffer is van de klimaatcrisis. Elk van hen raakt vervolgens om persoonlijke redenen betrokken bij het plan om hier verandering in te brengen. De film laat aan de kijker zien dat iedereen te maken kan krijgen met het probleem. De klimaatcrisis is niet langer het beeld van smeltend ijs op de Noordpool of overstromingen in het Oosten. We krijgen de Amerikaanse middenklasse te zien. Jonge mensen in het land van dromen en vrijheid, die ondanks hun welvaart toch lijden onder het veranderende klimaat.

 

Niet enkel in Amerika is de problematiek groot rond de olie-industrie, ook in Oeganda bijvoorbeeld is ze alomtegenwoordig. Grote machthebbers verdrijven daar de mensen uit hun huizen om nieuwe plekken vrij te maken om te kunnen boren naar olie.  

 

Hebben jullie enig idee wat nog andere neveneffecten van de olie-industrie zijn? Waarom is het niet meer leefbaar om dicht bij olie-industrie te wonen? Zien jullie overeenkomsten met de film? 

Xocithl haar moeder overlijdt aan de gevolgen van een hittegolf, die volgens haar te wijten is aan de luchtvervuiling in de stad. Theo heeft door de fabrieken naast haar huis leukemie gekregen en Dwayne en zijn vrouw komen in moeilijkheden nadat oliebedrijven hun land innemen. We zien hoe elk personage op zijn of haar eigen manier getroffen wordt door de klimaatcrisis, ongeacht de leeftijd, locatie, geslacht, status.

Wat vind jij van de klimaatcrisis? Geloof je er wel/niet in?

 

Onderneem jij al actie? Zo ja, wat doe je dan?

 

Denk je dat wij hier in Belgiƫ ook lijden onder de klimaatcrisis? Hoe precies?

 

Hoe kun je steun bieden aan mensen die meer slachtoffer zijn van de klimaatcrisis dan wijzelf?