How to blow up a pipeline: activisme

Activisme en de strijd tegen de klimaatcrisis worden in 'How to blow up a pipeline' sterk in beeld gebracht. Volgens de personages zijn er drastische en intense acties nodig om echt verandering te brengen. Ze vinden ook dat deze manieren van protest gerechtvaardigd zijn. 

 

Xocithl is het langzame en inefficiënte klimaatprogramma beu. Ze wilt een gewaagder plan, een plan dat de wereld rondgaat en mensen echt aan het denken zet. Haar medeactivisten vinden haar idee geweldig, maar voor de oliebedrijven is het catastrofaal. De film laat ons nadenken: hoe ver kan/mag klimaatactie eigenlijk gaan? 

 

Is het oké om eigendom te vernielen om een klimaatboodschap te delen?

Zijn zo'n daden heldhaftig en mogen ze beloond worden?

Of moeten we ze eerder als misdaad of als terrorisme beschouwen?

Moeten extreme klimaatacties eigenlijk bestraft worden?

 

Doordat we in de film de beide partijen te zien krijgen (de activisten tegenover de politie/oliebedrijven) worden ons bovengestelde vragen voorgeschoteld. De kijker wordt eigenlijk vrij gelaten om dit voor zichzelf uit te maken.

Wat is activisme?

Activisten strijden voor een aanpassing van het heersend beleid en de huidige stand van zaken. Dit doen ze vaak door middel van manifestaties, demonstraties en petities. 

How to Blow Up a Pipeline

De titel van de film 'How to blow up a pipeline' heeft eigenlijk ook een activerende rol. Het klinkt alsof je een tutorial opzoekt, iets alledaags en toegankelijk. Het is niet zo moeilijk als je denkt om je in te zetten voor de waarden waarin je gelooft. Een klein beetje kennis opdoen is soms al genoeg. De titel klinkt alsof je zelf het heft in handen wilt nemen. Hij is aanstekelijk en neemt mensen mee op sleeptouw.

Het doel van de actie

Op het einde van de film wordt pas écht duidelijk wat het doel van de actie was: de boodschap verspreiden. Door beelden te delen van de sabotage willen de personages ook anderen motiveren om zich actief te verzetten tegen de klimaatcrisis. We zien op het einde ook dat Xocithl een filmpje inspreekt voor haar volgers op Instagram. 

 

Hebben jullie al eens actie ondernomen uit een bepaald principe? Zo ja, hoe dan?

Hoe zouden jullie zelf proberen om mensen te activeren? Vind je dat Xocithl het goed heeft aangepakt? 

Wat vinden jullie van de actie in de film? Eerder goed of slecht? Waarom? Is het oké om eigendom te vernielen om een boodschap te verspreiden?

 

Wat vinden jullie van sociale media als kanaal om boodschappen te verspreiden?

 

Kennen jullie soortgelijke mensen of activisten die jullie hebben beïnvloed? Volgen jullie er misschien zelf?