De thema's uit de film

Die middag vertelt het verhaal van twee mensen op de vlucht, op zoek naar zichzelf en/of een toekomst. Thema's zoals isolatie, omgaan met grenzen, op de vlucht zijn en culturele identiteit kleuren de film.

Grenzen

Het thema ‘grenzen’ is duidelijk aanwezig in deze film. Het appartementsgebouw zelf fungeert als een fysieke grens, een barrière die Roya scheidt van Nassim inn haar zoektocht naar hulp. Deze grenzen zijn niet alleen fysiek maar ook emotioneel en symbolisch. Roya staat letterlijk en figuurlijk aan de andere kant van een gesloten deur, wat haar isolatie en de obstakels die ze moet overwinnen des te meer benadrukt. Dit fysieke aspect van grenzen weerspiegelt de grotere thema's van sociale en politieke barrières die vluchtelingen ervaren.

(Sociale) isolatie

Het thema isolatie is een ander belangrijk thema in de film. Roya’s aanwezigheid in de gang, helemaal alleen en wachtend, benadrukt haar isolement zowel binnen het appartement als in haar bredere sociale context. Deze isolatie wordt daarbij nog eens extra versterkt door de taalbarrière en de emotionele afstand tussen haar en Nassim’s broer. De beperkte ruimte van de gang en het gebrek aan interactie met anderen onderstrepen haar gevoel van eenzaamheid en machteloosheid. Een gevoel van afzondering dat veel vluchtelingen wellicht ervaren. De film biedt een blik op hoe deze isolatie niet alleen fysieke ruimte maar ook emotionele en psychologische impact heeft.

 

Hoe worden deze thema’s visueel en thematisch gepresenteerd in de film? Welke keuzes in artistieke vormgeving dragen hiertoe bij? Is de regisseur geslaagd in haar opzet: voel jij het isolement en de begrenzing van de personages? Hoe zou jij zo’n thema in een film zoals Die middag aan bod laten komen?

Culturele identiteit

De film laat ons ook nadenken over de waarde van culturele identiteit en de ervaring van migratie. Roya’s identiteit en achtergrond worden uitgedrukt door haar taal en haar gedrag, wat een contrast vormt met het perspectief van Nassim’s broer’s. Deze culturele verschillen en de manier waarop ze de interacties beïnvloeden, benadrukken de uitdagingen van het behouden van identiteit in een nieuwe en onbekende samenleving.

 

Zijn er situaties waarin jij je ooit zorgen hebt moeten maken over jouw culturele identiteit? Of situaties waarin die heel duidelijk naar voor kwam?

Zoektocht naar hulp

Roya’s zoektocht naar hulp is de drijvende kracht achter de plot. Haar vastberadenheid om hulp te krijgen van Nassim wordt een symbolische zoektocht naar veiligheid en hoop in een situatie van kwetsbaarheid. De film verkent de moeilijkheden en frustraties die gepaard gaan met het zoeken naar steun in een niet altijd vriendelijke en vaak vijandige omgeving. Dit thema sluit aan bij bredere kwesties van vluchtelingen en migranten die worstelen om hun weg te vinden in een nieuwe en vaak koude samenleving.

 

In welke mate denk je dat de film een realistische representatie is van de uitdagingen van een vluchteling? Verschilt de aanpak van ons land van die van andere landen? Doen wij het beter? Of net niet?  Hoe zou je zelf willen ontvangen worden, mocht je op de vlucht zijn? 

Vluchtelingenproblematiek

De film geeft op een toegankelijke manier sociaal en cultureel commentaar op de vluchtelingenproblematiek: de uitdagingen en barrières waarmee Roya wordt geconfronteerd worden stelselmatig op de kijker losgelaten. De film belicht de kwetsbaarheid en onzekerheid van vluchtelingen die op zoek zijn naar hulp en veiligheid in een nieuwe omgeving. Het benadrukt de vaak onzichtbare en systemische obstakels die vluchtelingen tegenkomen, zoals bureaucratie, discriminatie, en culturele barrières.