Camera
Ama is in een scheve situatie terechtgekomen. Figuurlijk… maar ook letterlijk! Want de camera brengt de omgeving steevast op een scheve manier in beeld. Kijk maar eens naar de horizon, die staat zelden ‘recht’. Of Ama nu in het zwembad zit of op een bootje of verscholen op een klimtuig, de horizon is altijd scheef. Wanneer Thijs bovenaan de trap staat, lijkt het hele huis scheef gezakt. En wanneer we Ama door de straten van de stad zien lopen, lijkt het alsof haar hele wereld is gekanteld.

Waarom zou zo’n schuine horizon gebruikt worden? Om aan te geven hoe wankel de situatie van Ama is, hoe alles op z’n kop staat, hoe onzeker en verward ze is. Alsof de grond onder haar voeten wegzakt.
Zo’n scheve horizon wordt ook de Dutch angle (de Hollandse hoek) genoemd. Ook al klopt daar niks van: in de Duitse expressionistische films uit de jaren 20 werd die schuine horizon voortdurend gebruikt. En omdat ‘Duits’ in het Engels foutief werd vertaald als Dutch (Nederlands) zien onze noorderburen hun naam onterecht verbonden aan een scheef filmbeeld.