Andere films en documentaires

Deze korte selectie van andere films en documentaires biedt verschillende perspectieven op dementie, van persoonlijke ervaringen tot alternatieve zorgmethoden. Ze zetten aan tot nadenken over hoe wij als maatschappij omgaan met veroudering en cognitieve achteruitgang, en bieden inspirerende voorbeelden van hoe empathie en creativiteit een grote rol kunnen spelen in de zorg.

The Father (2020)


Deze film, geregisseerd door Florian Zeller, volgt het verhaal van een oudere man (gespeeld door Anthony Hopkins) die lijdt aan dementie. De film biedt een beklemmend perspectief doordat de kijker de wereld door de ogen van de man ziet, wat verwarring en desoriëntatie creëert. Het is een diep emotionele en visueel interessante film over verlies van autonomie. Deze film is best complementair met 'Human Forever', want waar 'The Father' zich richt op de persoonlijke ervaring van dementie vanuit het perspectief van een patiënt, legt 'Human Forever' meer nadruk op de maatschappelijke en zorgcontext.

Still Alice (2015)


In 'Still Alice' speelt Julianne Moore de rol van een taalkundige professor die op jonge leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt. De film verkent de vroege stadia van de ziekte en brengt in beeld hoe het personage langzaam haar geheugen en identiteit verliest. Het geeft een intiem beeld van de persoonlijke en relationele impact van dementie.

Alive Inside (2014)


Deze documentaire, geregisseerd door Michael Rossato-Bennett, laat zien hoe muziek kan helpen om verloren herinneringen bij dementiepatiënten weer tot leven te brengen. Door muziek komen patiënten, die vaak afgesloten lijken van hun omgeving, tot leven en herstellen ze voor korte momenten een deel van hun identiteit. Een inspirerende en hartverwarmende documentaire.