VROUWEN

Een film over vrouwen?
Of een film over vrijheid?
Een film over gevangen zitten?
Of eerder een film over tradities?
Een film over het platteland?
Een film over Turkije?
Of misschien toch maar een film over dat allemaal tegelijkertijd?

Waarover gaat Mustang nu eigenlijk?

VRIJHEID

Meer dan wat dan ook is Mustang een film over vrijheid. De titel verwijst naar paarden die in het wild leven en vrij zijn, en Lale is bijna geobsedeerd op zoek naar manieren om te ontsnappen uit het huis, dat een gevangenis geworden is.

EIGEN VRIJHEID VS TRADITIES

De mens wil vrij zijn. Maar dat botst vaak met de regels van de maatschappij. In België mag je bijvoorbeeld niet met z'n drieën op de fiets, want Belgische politici vinden dat gevaarlijk. In andere culturen maken politici andere besluiten.

Mustang is een film gemaakt door iemand die lang niet in Turkije heeft gewoond. Had iemand die Turkije nooit verlaten heeft dezelfde film kunnen maken, denk je?

In dit filmpje vertelt Deniz Gamze Ergüven over haar eigen relatie met de Turkse cultuur, over hoe ze haar ervaring heeft omgezet naar een verhaal voor een film, en over hoe ze de zussen in de film laat rebelleren tegen hun omgeving.

"Turkije heeft een erg patriarchale, door mannen gedomineerde maatschappij. Terwijl er ook veel Turkse en Koerdische vrouwen zijn die erg zichtbaar zijn, in vele gebieden: de kunsten, de wetenschap, geneeskunde, media. Er is één gebied waarin vrouwen zo goed als onzichtbaar zijn, en dat is politiek. Er zijn amper vrouwen in de politiek, en zaken omtrent vrouwen worden altijd uitgesteld, want het zijn geen prioriteit voor de politiek."

Dat zegt Elif Safak, de meest succesvolle Turkse schrijfster van dit moment, die vaak schrijft over genderongelijkheid in haar vaderland, in een interview met BBC (5 juni 2015).

"Mannelijke politici zeggen vrouwen, van bovenaf, hoeveel kinderen ze moeten krijgen: drie tot vijf. Zij zeggen ons of een keizersnede oké is of niet. Zij zeggen ons zelfs - de afgevaardigde eerste minister - dat Turkse vrouwen niet hardop in het openbaar zouden moeten lachen, omdat dat niet netjes is. We hebben politici die zeggen dat vrouwen op hun kinderen moeten focussen, want dát is hun carrière. We hebben toppolitici die zeggen dat ze niet in gendergelijkheid geloven."
 

Bekijk hier het volledige interview met mevrouw Safak.