Revolutie

SAWAH speelt zich af tegen de achtergrond van de Egyptische revolutie.

Revolutie van 2011

25 januari 2011. De sfeer in Caïro is grimmig en gespannen. Tienduizenden Egyptenaren gaan massaal de straat op om te protesteren tegen het regime van de toenmalige president Hosni Moebarak. De bevolking is het vele geweld en de corruptie beu, alsook de hoge werkloosheids- en armoedecijfers. Ze eisen bovendien vrijheid van meningsuiting. Ondanks de verwoede pogingen van de politie blijkt de opstand niet neer te slagen. Het protest zwelt aan en op 11 februari ziet Moebarak zich genoodzaakt om af te treden.

Na de 25 januari revolutie uit 2011 grijpen de moslimbroeders de macht in Egypte. Onder hun bewind kan de economie zich echter ook niet herstellen. Bovendien vaardigt de nieuwe president, Mohamed Morsi, wetten uit die ervoor zorgen dat zijn beslissingen niet kunnen worden aangevochten in een rechtbank. De bevolking vreest voor een nieuwe dictatuur. Op 30 juni 2013 komen naar schatting 14 miljoen mensen op straat. Het leger pleegt een staatsgreep en zet president Morsi gevangen. Hiermee breekt een lange periode van politieke onrust aan in Egypte. Leer meer over deze gebeurtenissen in bijgevoegde, Engelstalige video.

De Arabische Lente, dat is de naam die men geeft aan de golf van opstanden in 2010 en 2011 van de Arabische bevolking tegen verschillende dictators. Naast de revolutie in Egypte waren er ook grootse protesten in onder andere Tunesië en Libië. In de hele Arabische wereld kwamen toen mensen op straat met de eis voor meer democratie. De oorlog in Syrië, die vandaag nog steeds woedt, is ook een rechtstreeks gevolg van deze Arabische Lente. In bovenstaande video zie je een samenvatting van nieuwsuitzendingen met betrekking tot dit thema.

Zelf naar een betoging

Wanneer Samir en Ibrahim uit het politiekantoor komen, wacht Amal hen op. Ze is vastberaden om naar de betoging te gaan. Amal is ervan overtuigd dat deze keer de protesten wel iets zullen uithalen, maar Samir zegt dat er niets zal veranderen. Heb je ooit al een betoging of een protest bijgewoond? Werkt dat volgens jou? Wat is voor jou een goede reden om te betogen?

Verspreiding via internet

Aan het begin van de film verstoort de politie een DJ-wedstrijd. De agenten zeggen tegen Amal dat ze geen foto's mag maken. Ten tijde van de revolutie waren de autoriteiten in Egypte dan ook heel bang voor negatieve publiciteit over hun land. De revolutie won immers vooral aan kracht door een online verspreiding via sociale media. Hoe weet jij wat er in de wereld gebeurt? Ga je hiervoor ook op het internet? Volg je het nieuws via sociale media? Of surf je soms naar nieuwssites?

kunst met een boodschap

"Ik ben een artiest, politiek interesseert me niet" zegt Samir in de film. Wat vind jij daarvan? Vind je dat artiesten hun politieke mening voor zichzelf moeten houden? Of mogen ze hun politieke standpunten verwerken in hun kunst? Vind je het dapper als een artiest publiekelijk opkomt voor zijn idealen?