Oorlog

In Colombia heerst al bijna zestig jaar een staat van burgeroorlog. Het is dit permanente conflict dat de achtergrond vormt voor MONOS.

FARC

Eén van de grootste strijdende partijen in Colombia is FARC. Zij zien zichzelf als een guerrillaleger, maar hier in Europa en in de Verenigde Staten worden ze geklasseerd als een terroristische organisatie. Ze vechten voor een communistisch Colombia, maar spelen sinds de jaren tachtig ook een grote rol in drugstrafiek. Hoewel ze zichzelf vrijheidsstrijders noemen, duldt FARC geen vrije keuze bij hun strijders – zelfs op vlak van liefdesrelaties. Ze lijken eigenlijk meer op een hiërarchische maffiaclan dan op een leger. Lees hier meer over FARC.

In 2016 slaagde de overheid er eindelijk in om een vredesakkoord te sluiten met FARC. Hiervoor ontving toenmalig president Santos de Nobelprijs voor de Vrede. Toch is de angst voor geweld sindsdien niet afgenomen. Er wordt gevreesd dat splintereenheden van FARC – samen met andere paramilitairen, drugskartels en rebellen – de burgeroorlog in stand houden.

In veel oorlogssituaties ter wereld worden nog steeds kindsoldaten ingezet. Ook het jongerenkorps in MONOS is helaas geen fictie. Twintig tot dertig procent van alle strijdkrachten bij FARC zijn namelijk jonger dan achttien jaar. Kinderen zijn immers makkelijk te rekruteren en te hersenspoelen. Ze zijn de laagste soldaten in rang en krijgen, net als in de film, vaak de opdracht om gijzelaars te bewaken.

Gijzeling

De kindsoldaten in MONOS bewaken de ontvoerde dokter Sara Watson. Regisseur Alejandro Landes heeft persoonlijke ervaringen met ontvoeringen, want de zus van zijn grootvader en verschillende van zijn neven werden ooit gekidnapt. Gijzelingen zijn helemaal niet zo ongebruikelijk in Colombia. Het losgeld dat ermee verdiend wordt, is een belangrijke vorm van financiering voor paramilitaire organisaties.

INGRID BETANCOURT

Hollywoodactrice Julianne Nicholson bereidde zich voor op haar rol van de ontvoerde dokter Sara Watson door dit boek van Ingrid Betancourt te lezen. Voormalig Colombiaans presidentskandidaat Betancourt werd namelijk zes jaar lang ontvoerd door leden van FARC. Haar bevrijding – na een spannende reddingsactie van het nationale leger – werd wereldnieuws.

WILSON SALAZAR

In de film wordt de fanatieke commandant met dwerggroei, Mensajero, gespeeld door Wilson Salazar. Ook in het echte leven was hij lid van FARC. Hij trad toe op zijn elfde omdat zijn beide ouders actief waren in het guerrillaleger. Salazar ontvoerde en vermoordde er mensen, maar kwam tot inkeer en vluchtte. FARC plaatste hierdoor een prijs op zijn hoofd. Toch durfde Salazar mee te werken aan de film MONOS, eerst als adviseur, later ook als acteur.

NIEUWE REKRUTEN

Aan het einde van de film zien we hoe de ouders van een gezin worden vermoord door de monos. Lady sluipt het huis binnen en ontdekt de kinderen die zich verstoppen onder een tafel. Wat gaat er gebeuren met deze kinderen, denk je?

“I love the smell of napalm in the morning.” Ken je dat zinnetje? Het is een citaat uit de klassieker APOCALYPSE NOW van Francis Ford Coppola. Deze oorlogsprent in de jungle vertoont veel overeenkomsten met MONOS. Dat is eigenlijk niet zo vreemd, want beide films zijn losjes geïnspireerd op het boek HEART OF DARKNESS van Joseph Conrad. Zag je APOCALYPSE NOW? Of las je het boek HEART OF DARKNESS? Welke gelijkenissen zie je dan met MONOS?