"NET ZOALS SURFEN"

Alan zegt dat een boerderij runnen na een paar jaar aanvoelt als surfen. Wat zou hij daarmee bedoelen? Zou jij het kunnen, zo'n boerderij uit de grond stampen? 

SURFEN MOET JE LEREN

Alan York is een wijze man. Hij zegt dat een boerderij runnen na een paar jaar aanvoelt als surfen. Wat bedoelt hij daarmee? Hebben John en Molly uiteindelijk leren "surfen"? Hoe is dat gegaan? Zijn er dingen waarmee jij in het begin de grootste moeite had die daarna als vanzelf liepen? 

VANZELF

Alan zegt dat je in het begin kosten noch moeite moet sparen, en dat de natuur na verloop van tijd alles zelf regelt. Want in de natuur gaat alles in cirkels: de vier seizoenen komen elk jaar terug, dag en nacht volgen elkaar op, er is de waterkringloop, de aarde is rond en draait rond de zon en de maan rond de aarde. Alan zegt dat ook boerderijen in cirkels kunnen lopen, zolang je de natuur maar zijn gang laat gang. En zo is de "kringlooplandbouw" geboren! 

Hipster? Nee, kipster, een kippenbedrijf in Nederland, dat werkt volgens de principes van de kringlooplandbouw. Want niet iedereen kan zo'n enorme lap grond kopen als John en Molly. Zeker niet in Nederland en België, waar er zoveel plaats niet is. Dit filmpje laat je zien hoe ook in onze kleine landen kringlooplandbouw mogelijk is: door samen te werken natuurlijk! Deze meneer geeft nóg meer uitleg.

Alles draait om een GEZONDE GROND, grond waarin het voor wormen en mollen fijn vertoeven is. In THE BIGGEST LITTLE FARM spenderen John en Molly de eerste jaren al hun tijd aan een gezonde bodem. De meneer hierboven doet onderzoek naar bodem en kringlooplandbouw.  

"We moeten GASTVRIJ ZIJN VOOR ALLE DIEREN die in de natuur leven," zegt deze mevrouw, die ook kringlooplandbouw onderzoekt. Weg dus met vogelverschrikkers en met pesticiden: alle dieren zijn welkom. Meer nog: hoe meer dieren je verwelkomt, hoe gezonder je hele boerderij wordt. Hoe zat dat precies in THE BIGGEST LITTLE FARM? Waren er dieren niet welkom op de boerderij? 

RESTJES ETEN

 

De mens heeft misschien wel de zwakste maag van alle dieren: een boterham met schimmel eten we liever niet op, want daar worden we ziek van. Andere dieren, zoals kippen en koeien, hebben veel sterkere magen. Zij kunnen tegen een stootje en hoeven niet hetzelfde eten als mensen. Weet je nog wat de kippen in THE BIGGEST LITTLE FARM eten? 

BODEM

 

Dit is John van de boerderij. "We weten meer over de oppervlakte van de maan dan over de zestig centimeter van de aarde dat ons al het leven geeft." Ga je akkoord? 

VLIEGTUIGEN & PESTICIDEN

 

Dit is misschien wel de modernste boer van Nederland: hij vliegt met vliegtuigen over zijn akkers, en de sproeimachines weten precies op welk plantje ze nog wat pesticide moeten sproeien. Wat denk jij over boeren in vliegtuigen: de toekomst of net het einde van de toekomst? Over dit onderwerp kan je een interessante discussie houden met de klas. 

VOEDSELPIRAMIDE

Dit is een voedselpiramide. Op de boerderij van John en Molly is het erg belangrijk dat alle dieren van de voedselpiramide aanwezig zijn. Enkel zo kan de natuur zichzelf in stand houden. Want zonder rupsen zijn er teveel blaadjes aan de bomen, zonder mussen zijn er teveel rupsen, en zonder valken zouden er teveel mussen zijn, die al het fruit van de bomen zouden opeten. 

PREDATOR

Een dier dat een ander dier eet, dat is een "predator": het lieveheersbeestje is de predator van de bladluis, de mus is de predator van het lieveheersbeestje en de arend is de predator van de mus. De arend zelf heeft geen predatoren. Hij hoeft er ook geen, want voor arenden is het veel moeilijker om te overleven dan voor een mus, een lieveheersbeestje of een bladluis. In hun boerderij gaan John en Molly voortdurend op zoek naar de juiste predatoren voor de juiste dieren: zet eenden bij slakken en je hoeft de slakken niet uit te roeien met pesticiden. Handig toch, zo'n predator? 

DE MENS

Het grote probleem met de voedselpiramide is de mens. Want die heeft heel lang op de dieren uit de punt van de piramide gejaagd: beren, tijgers, roofvogels... Vele van die dieren zijn ondertussen uitgestorven of met uitsterven bedreigd. Een voorbeeld is de wolf in België. De wolf staat bovenaan de voedselpiramide, en de mens zag hem daarom als een bedreiging. Met geweren hebben de Belgen alle wolven in hun land uitgemoord. 150 jaar geleden is de laatste gestorven. Sinds kort was er terug een wolvenfamilie in België, maar ook die is onlangs uitgemoord. 

Bioloog Dirk Draulans legt uit dat de wolf een belangrijke predator is in België. Want zonder wolven in de buurt vinden everzwijnen het heel leuk. Net zoals er op de boerderij van Molly en John een mollenplaag is gekomen, zo is er nu in België een everzwijnenplaag. De mollen in de film eten de wortels van de bomen om; de everzwijnen in België veroorzaken auto-ongevallen en ze woelen de tuinen om van de mensen. Jagers denken nu dat zij de natuurlijke predatoren zijn van de everzwijnen, maar Dirk Draulans ziet dat anders. >>Op Facebook legt de bioloog het allemaal nog een keer heel goed uit. Als je het nu nog niet snapt, stap dan naar je leraar biologie, die zal het je wel uitleggen!