NAAR SCHOOL

Chuskit wil heel graag naar school. Daar kan ze allerlei nieuwe dingen leren en samen spelen met haar vriendjes. Ga jij graag naar school? Waarom wel of niet? 

OPA GEEFT LES

UNICEF zegt dat kinderen recht hebben op onderwijs. Kinderen met een handicap hebben zelfs recht op bijzonder onderwijs. Chuskit heeft natuurlijk ook recht op onderwijs. Haar opa en mama en papa vinden dat ook. Maar in haar dorp is het moeilijk om naar school te gaan. Daarom geeft opa haar zelf les. Vindt Chuskit hem een goede leraar? Waarom (niet)?

NAAR SCHOOL?

Chuskit wil dolgraag naar school. Net zoals haar broer en haar vriendinnen. Jij gaat ook naar school. Vind je het daar fijn? In BelgiĆ« is het niet verplicht om naar school te gaan. Maar het is wel verplicht om te leren. Dat betekent dat jouw opa jou ook les mag geven thuis. Of je mama of papa, of iemand anders. Zou je dat graag willen? Waarom (niet)?

VRIENDEN MAKEN

Op school doe je natuurlijk veel meer dan alleen maar dingen leren. Je maakt er ook nieuwe vriendjes, waarmee je kan spelen. Chuskit voelt zich thuis vaak eenzaam. Haar knorrige opa valt de hele tijd in slaap naast de ruisende radio. Chuskit's vriendinnen komen vaak bij haar op bezoek. Dan delen ze hun huiswerk of maken ze samen tekeningen. Maar soms vinden ze het ook een beetje saai bij Chuskit thuis.

UITVINDINGEN

Chuskit's broer, die is heel erg slim! Omdat hij goed oplet op school maakt hij allerlei coole uitvindingen voor Chuskit, zoals deze grijptang. Wat heeft hij nog bedacht voor zijn zus? 

PAKKET

Op een dag komt papa thuis met een groot pakket op zijn rug. Wat zit daarin? Een uitvinding die heel belangrijk is voor mensen die niet kunnen lopen! Welke uitvindingen zijn heel belangrijk voor jou? Is er iets wat jij zou willen uitvinden? 

OPA EN DOKTER

De dokter helpt Chuskit zo goed als hij kan. Hij komt haar vaak bezoeken en bekijkt hoe ze beter kan worden. De dokter heeft veel gestudeerd. Maar opa vindt dat de dokter niet alles weet. Opa zegt dat het beter is voor Chuskit om volgens de oude tradities te leven, en niet volgens de nieuwe geneeskunde. Opa denkt dat hij de beste keuze maakt voor Chuskit. Denkt Chuskit daar ook zo over? 

SCHOOLUITSTAP

De vrienden van Chuskit zijn blij dat ze naar een lynx kunnen gaan kijken. Dat is een zeldzaam dier. Chuskit is een beetje jaloers, maar dat toont ze niet. Ze zegt dat ze thuis naar haar eigen kat kan kijken. Heb jij ooit dingen gedaan met de klas die je nooit eerder had gedaan? Zoals misschien de film CHUSKIT gaan kijken in de cinema? Misschien is CHUSKIT wel een zeldzame film, zoals de lynx een zeldzame kat is. 

Chuskit kan niet naar school met haar rolstoel, omdat de wegen naar school vol keien liggen. Er is ook een rivier waar geen brug over ligt. In de bergen waar Chuskit woont is het vaak moeilijk voor kinderen om naar school te gaan. Kijk maar eens naar dit filmpje. Het is echt levensgevaarlijk! Hoe ga jij naar school? Is er onderweg ook voor jou gevaar?