MONGOLIË

Aisholpan en haar familie wonen in Mongolië. Kom hier meer te weten over het mysterieuze land en zijn inwoners. 

LIGGING

Mongolië is een land dat tussen twee enorm grote landen ligt, Rusland en China. Wie weet Mongolië te vinden op de wereldkaart?

WEINIG MENSEN

In Mongolië wonen er erg weinig mensen. Op één vierkante kilometer wonen er amper twee mensen. Dat betekent dat elke Mongoliër 75 voetbalvelden heeft om op te wonen! Belgen en Nederlanders moeten het stellen met nog geen half voetbalveld per inwoner. Zou jij graag in Mongolië wonen? Waarom dan? 

In West-Mongolië leven de nomaden. Nomaden zijn mensen die niet op een vaste plaats wonen. Ze zijn voortdurend op reis door het land, op zoek naar nieuwe plaatsen. Aisholpan en haar familie zijn nomaden. In het filmpje hierboven kan je zien hoe de nomaden wonen en leven. Hier kan je een Vranckx-reportage bekijken over het leven van de Mongoolse nomaden.

ARENDJAGERS

De traditie van jagen met arends is al erg oud. De jagers zijn Kazachen. Niet enkel in Kazachstan wonen er Kazachen, maar ook in Mongolië, Kirgizië en Xinjiang (een provincie in het noorwesten van China). De meeste Kazachse arendjagers wonen in Mongolië, zoals de familie van Aisholpan. 

HUIZEN?

In THE EAGLE HUNTRESS zag je in wat voor huis de familie van Aisholpan woont: een grote, ronde tent. Die tent, dat is een joert, of in de Mongoolse taal een "ger". De joert kan je in één dag helemaal uitbouwen of opzetten, zodat je makkelijk kan verhuizen. Woont Aisholpan het hele jaar door in de joert? Wie herinnert zich nog waar ze in de koude winter woont?

In het filmpje hierboven vertelt de regisseur die THE EAGLE HUNTRESS heeft gemaakt, Otto Bell, over de gastvrijheid van de Mongoolse nomaden. "Er zijn zo weinig mensen daar, dat wanneer ze iemand zien ze je welkom heten met open armen. Ze maken eten voor je klaar en zetten thee."

KOPJE THEE

Drink jij je kop thee het liefst met wat suiker erin of met wat honing? Lekker zoet! In Mongolië drinken de mensen hun thee niet met suiker, maar wel met zout, en altijd met melk. Het recept is makkelijk, je kan het thuis proberen: je neemt een kop, vult die voor de helft met warme groene of zwarte thee, en voor de helft met warme melk. Dan voeg je er een theelepel zout aan toe. Lekker?

 

In de oude traditie dronken de Mongoliërs geen zuiver water, omdat ze water als heilig beschouwden. In de plaats van water dronken de mensen thee, en dat doen ze nu nog steeds, elke dag opnieuw. Als je op reis gaat naar Mongolië, dan krijg je vast en zeker een kopje zoute thee aangeboden!