Lulu Wang's inspiratie voor de film

Veel hedendaagse films zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Maar hoe goed een fictief verhaal ook kan zijn, de realiteit is vaak nog straffer. En dat is bij The Farewell niet anders. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten. Of beter, een waargebeurde leugen. Ontdek hier het verhaal achter het verhaal.

Wie is Lulu Wang?

The Farewell is een film van Lulu Wang, een Chinees-Amerikaanse regisseuse die werd geboren in 1983. De naam Lulu Wang klinkt je misschien wel bekend in de oren. Lulu Wang is namelijk ook de naam van een Nederlandse auteur die vrij bekend is in onze contreien. Maar de schrijfster van de succesroman 'Het Lelietheater' heeft voor alle duidelijkheid dus niks te maken met deze film.

 

Lulu Wang, de filmmaker dus, werd geboren in de Chinese hoofdstad Peking, maar verhuisde op zesjarige leeftijd naar de Amerikaanse wereldstad Miami. Muziek, film en literatuur zijn een rode draad doorheen Wang’s opvoeding en schoolcarrière. Nadat ze enkele muziekvideo’s en kortfilms maakte, vond ze ook haar weg naar het grote publiek. De film ‘Posthumous’ betekende het begin van een internationale filmcarrière.

Bekijk de trailer van Wang's eerste langspeelfilm Posthumous.

 

Wat denk je? Iets voor jou of helemaal niet? Waarom?

Director-to-watch

Wang is duidelijk de steunpilaar van deze film. Haar inzet en betrokkenheid bij The Farewell zijn enorm. Wang had niet alleen het idee voor de film, ze regisseerde hem ook, schreef het scenario én zette haar schouders onder de filmproductie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze door velen wordt gezien als een ‘director-to-watch’ in de filmsector.

Based on an actual lie

De film is gebaseerd op waargebeurde feiten. Of beter, een waargebeurde leugen. Wang vertelt immers voor een groot stuk haar eigen verhaal. Net zoals hoofdpersonage Billie groeide Wang de eerste jaren van haar leven op in China, om vervolgens op jonge leeftijd te verhuizen naar de Verenigde Staten. Als ze te horen krijgt dat haar grootmoeder in China terminaal ziek is, maakt ook Wang’s familie plannen om op een waardige manier afscheid te nemen. Maar wanneer plots iedereen wordt uitgenodigd voor het nephuwelijk van haar neefje, wordt al snel duidelijk dat ‘afscheid nemen’ niet door iedereen op dezelfde manier begrepen wordt. De familie beslist om niks tegen de oma te vertellen, zodat ze zonder zorgen de laatste dagen van haar leven kan doorbrengen. Te ver gezocht? Of een mooi leugentje om bestwil?

Amerikaanse van Chinese oorsprong

Lulu Wang vertelt met The Farewell haar eigen verhaal, waarin ze balanceert tussen de twee verschillende culturen die haar gevormd hebben. Aziatische Amerikanen worden vaak geconfronteerd met een heel eenzijdige beeldvorming in de media. Zelf zegt Wang dat ze de film heeft gemaakt zoals ook een niet-etnische Amerikaan die zou maken en hier niet bewust mee bezig was. Ze beseft wel dat ze met The Farewell een belangrijke stap heeft gezet in een meer genuanceerde beeldvorming van ‘Asian-Americans’.

 

Doe voor jezelf eens de test...

Welke bekende Aziatisch-Amerikaanse acteurs ken jij? Wat voor rollen vertolken zij? Zijn ze even gevarieerd in vergelijking met de rollen van witte Amerikaanse acteurs? Hoe zit het met de rollen die zwarte Amerikanen meestal krijgen toebedeeld?

Interview met Lulu Wang

Is The Farewel nu een Chinese film? Of een Amerikaanse? Of is dit eigenlijk geen relevante vraag? Lulu Wang legt in dit interview uit hoe ze haar eigen verhaal op haar eigen manier naar het grote publiek brengt en waarom deze film een mooi voorbeeld is van authenticiteit.

 

Tip: zet de ondertitels aan, zo is het interview makkelijker te volgen.

 

Wat vind jij van de bedenking die gemaakt werd dat voor de een de film te veel Chinees is en voor de ander te veel Amerikaans? Is dit een relevante vraag? Zegt dit iets over de kwaliteit van de film of over het publiek dat met de film kan bereikt worden?