LADAKH

Chuskit woont in Ladakh. Dat is een provincie in het noorden van India. In de winter is het er heel koud. Kijk maar naar het ijs waarop Chuskit en haar vriendinnen schaatsen. Weet jij welke taal de mensen spreken in Ladakh? 

Ladakh is de streek waar Chuskit woont. Lang geleden was Ladakh een koninkrijk, met een eigen koning. Nu is het een provincie van India, hoog in de bergen. Kan jij het vinden op de wereldbol? 

BERGEN

Zie je die bergen waar Chuskit woont? Dat zijn de Himalaya. Je hebt vast al van de Mount Everest gehoord, de hoogste berg ter wereld. Die ligt in de Himalaya. Zie je achteraan die witte bergtoppen? Dat is eeuwige sneeuw, sneeuw die nooit smelt, ook al schijnt de zon! 

WONEN IN DE BERGEN?

Ben jij ooit op een berg geweest? Hoe was dat? Zou jij kunnen wonen in de bergen, zoals Chuskit? Hoe anders is haar leven van het jouwe? Maar er zijn vast ook gelijkenissen! Dewelke? 

KAMER

Is Chuskit's kamer helemaal anders dan de jouwe? Wat is er anders en wat is hetzelfde? Zou jij graag een keer in haar kamer slapen? Waarom (niet)?

PITTEN VAN ABRIKOZEN

Dit klusje doet Chuskit helemaal niet graag: de pitten uit de abrikozen halen. Toch zegt opa dat ze haar mama ermee moet helpen. In de hoge bergen van Ladakh zijn die pitten heel gezond. Wanneer je erop bijt, zit er in de pit nog een tweede, kleine, ronde pit. En die tweede kleine pit is heel gezond voor papa, die lange tochten moet maken door de bergen. Wanneer jij, in België, even een appelflauwte hebt, dan kan je naar de winkel om een appel, chocola of cola te kopen. Maar in de Himalaya zijn er zo weinig winkels! Dan neem je maar beter een handvol pitjes mee in je zak. 

PAPA GAAT DE BERGEN IN

Papa maakt zich klaar voor een grote reis. Hij is een gids in de bergen. Deze keer komen er toeristen uit Frankrijk op bezoek. Omdat ze niet verloren zouden lopen in de Himalaya is de papa van Chuskit hun gids. Soms blijft hij wel weken lang weg. Daarom is Chuskit vaak alleen met mama en opa. Vindt ze dat fijn volgens jou? 

TOERISTEN

 

Deze toeristen uit Frankrijk zijn op bezoek geweest in Ladakh. Het zijn mensen als deze waarmee Chuskit's papa rondreist. In Ladakh zijn er geen kantoorgebouwen waarin papa's kunnen gaan werken. Daarom zijn ze bijna allemaal gids van toeristen. 

EN DE MAMA'S?

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen: waarom zijn de mama's geen gids? Dat is omdat de mensen in Ladakh vinden dat mannen beter gids kunnen zijn. Vrouwen blijven meestal thuis, om voor de kinderen te zorgen. Zou jouw mama gids kunnen zijn? En zou je het fijn vinden om met jouw papa twee weken alleen thuis te zijn? Waarom wel of niet? 

LADAKHI

Heb jij ooit al eens de taal gehoord die Chuskit spreekt? Dat is het Ladakhi. In de taal van de bergen schrijf je dat zo: ལ་དྭགས་སྐད. Ladakhi is een heel oude taal, en er zijn helemaal niet zo veel mensen die het spreken. Maar Chuskit en haar dorpgenoten dus wel. En jij hebt het nu ook gehoord!