Kuessipan - de filmproductie

Ontdek meer over de intentie van de filmmaker, de zoektocht naar cast & crew en het proces om de film in te blikken.

Hoewel regisseur Myriam Verreault zelf geen lid is van de Innu-gemeenschap wilde ze een film maken mét de Innu en niet over de Innu. De typische "buitenstaandersblik" hoopte ze te vermijden. Ook wilde ze alle facetten van het Innu-bestaan belichten, niet enkel de miserie.

 

Is ze hierin geslaagd, volgens jou? Je kan meer te weten komen over haar intenties in dit interview met MOOOV (dat weliswaar Engels gesproken is).

Locatie

Het reservaat waar de filmopnames doorgingen heet Uashat. Kan je het vinden op Google Earth? Breng een virtueel bezoekje aan het reservaat! Herken je de sfeer uit de film? Hoe zou je die sfeer benoemen?

Thema

Op bovenstaande foto zie je filmregisseur Myriam Verreault en romanschrijfster Naomi Fontaine. Samen werkten ze vijf jaar aan het scenario voor de film KUESSIPAN. Deze samenwerking ging van start met een lange zomer waarin ze elkaar beter leerden kennen en veel babbelden op het strand. Naomi Fontaine stond erop dat ze eerst vrienden waren voor ze collega's werden. KUESSIPAN gaat tenslotte over vriendschap.

Filmmaker Myriam Verreault zegt hierover: "Het is perfect om een film te maken over vriendschap. Iedere vriendschap is een verhaal. Een vriendschap heeft een begin, een einde en enkele moeilijkheden halverwege."

 

Hoe zou een film over de vriendschap tussen jou en je beste vriend eruitzien? Wat zijn de onderlinge moeilijkheden die jullie moeten overwinnen?

Acteurs

Er waren wel vijfhonderd mensen uit verschillende Innu-reservaten die zich inschreven voor de casting van de film! Tweehonderd daarvan mochten op gesprek met de regisseur. Geen enkele van hen had al acteerervaring. De film is dus integraal gedraaid met niet-professionele acteurs. Daarom werd er gekozen voor mensen die sowieso al erg op hun personage lijken. De hele Innu-gemeenschap was trouwens danig onder de indruk toen er plots een filmploeg in enorme trucks neerstreek in één van hun reservaten.

Mikuan

Het personage Mikuan wordt gespeeld door Sharon Fontaine-Ishpatao. Zij was eerst niet geïnteresseerd om mee te werken aan de film. Ze is tenslotte zelf al een kunstenares die zich bezighoudt met schilderen, fotograferen en video. Toch dachten velen dat ze perfect zou zijn voor de rol van Mikuan.

Toen regisseur Myriam Verrault haar uiteindelijk toch ontmoette dacht ze in eerste instantie dat Sharon Fontaine-Ishpatao gelijk had om niet mee te willen doen: ze leek veel te verlegen om te acteren. Maar beide vrouwen raakten aan de praat en plots besefte de regisseur dat ze de perfecte actrice voor Mikuan had gevonden.

Shaniss

Ook Yamie Grégoire, die Shaniss speelt in de film, lijkt in veel opzichten op haar personage. Niet enkel kiest ze er bewust voor om in het Innu-reservaat te blijven wonen, na de filmopnames werd ze ook in het echte leven zwanger.

Regisseur Myriam Verreault leerde de Innu kennen toen ze een reportagereeks maakte over jongeren en hun relatie met het internet. Hiervoor bezocht ze Shana, een Innu in een reservaat. Het was deze ontmoeting met de Innu-cultuur die haar deed besluiten er een film over te maken.

De aflevering over Shana kan je zien in bijgevoegde video, al is deze wel in het Frans.

Poster

Zo ziet de poster van KUESSIPAN eruit! Vind je dat die goed past bij de film? Wat kan je opmaken uit de poster over het verhaal?

Bekijk hier de trailer voor KUESSIPAN. Zag je deze video voor je naar de film keek? Zo ja, welke verwachtingen kreeg je? Werden deze verwachtingen ingelost toen je naar de film keek?

 

Welke informatie over de film zou jij onthullen in een reclamevideo? Welke informatie zou je verzwijgen?