KLIMAAT

Grote rookpluimen vullen de hemel van Californië. De boerderij van John en Molly was bijna totaal verwoest. De branden en de droogte zijn een gevolg van de klimaatopwarming. Heb jij de laatste jaren ook gemerkt dat het klimaat aan het veranderen is? 

In 2018 hebben zware BOSBRANDEN grote delen van Californië verwoest. De heuvels rond de boerderij van John en Molly stonden in brand, maar zelf werden ze gespaard van het vuur. De branden zijn een direct gevolg van de klimaatverandering. Door droogte en hevige winden waren de branden bijna niet te blussen. En die droogte en winden zijn een gevolg van de klimaatverandering. 

Klimaatexpert Pieter Boussemaere legt uit wat de opwarming van de aarde is en welke gevolgen het heeft. Ook >>hier kan je extra uitleg vinden. 

SPIJBELEN VOOR HET KLIMAAT

 

Jongeren in België en in de hele wereld hebben begrepen dat als we onze levensstijl niet aanpassen de aarde verder zal opwarmen. Hoe denk jij erover? Zijn er dingen die jij doet om de opwarming tegen te gaan? Vind je dat de regering of de bedrijven meer zouden moeten doen? Wat dan? 

Jean-Marie Dedecker is een van de grote ontkenners van de klimaatopwarming in Vlaanderen. Hij zegt: "‘Ik wil geen generatie die gedeprimeerd is door de klimaatreligie." Jongeren, daar behoren ook jullie toe. Wat vinden jullie van Dedeckers mening? Deprimeert het klimaat jou? 

Jonathan Safran Foer is een wereldberoemd schrijver die onlangs een boek over de klimaatverandering schreef. In Het Klimaat Zijn Wij  zegt hij dat er geen reden is om depressief te zijn. Het is nog niet te laat. We kunnen de wereld nog redden, en dat begint bij het ontbijt. 

MINDER VLEES!

 

Wil jij je steentje bijdragen aan het klimaat? De beste oplossing is minder vlees eten! Misschien kan je beginnen met 's middags enkel vegetarische dingen op je boterham te doen, en met 's avonds een half stukje vlees te eten in plaats het helemaal te verorberen. 

Niet alleen door minder vlees te eten, maar ook door aan duurzame landbouw te doen kunnen we de opwarming van de aarde tegengaan. THE BIGGEST LITTLE FARM toont perfect wat duurzame, lokale landbouw is. Belangrijk daarvoor is een goed evenwicht te vinden tussen planten en dieren. De filosofie is: alle dieren zijn welkom. Weg met vogelverschrikkers en pesticiden. In het dichtbebouwde België worden dieren vaak bedreigd. Daarom heeft Wallonië in heggen geïnvesteerd: stroken bossen en struiken tussen de wegen en de weiden. Daarin kunnen mussen schuilen tegen gevaar. Die mussen kunnen insecten eten op de akkerlanden, en valken en andere roofvogels zullen de mussen vangen. Zo creëer je ecodiversiteit!

In Vlaanderen zijn er nog veel meer huizen dan in Wallonië. Jarenlang is er "verkaveling" geweest: het volbouwen van het platteland met huizen langs grote wegen. Omdat er zoveel gebouwd is, en dus zoveel beton ligt in Vlaanderen, vindt regenwater niet langer een weg tot in de grond. Dat leidt tot grote problemen in de zomers, die warmer en warmer worden. De landbouw kampt al jarenlang met een watertekort in de zomer. Om dat op lange termijn terug te herstellen was er sprake van een betonstop. Maar de jongste Vlaamse regering heeft die bouwstop uitgesteld. De Vlaming kan gewoon blijven bouwen waar hij maar wil. De zomers zullen warmer en warmer worden, en de Vlaamse aarde droger en droger.