Kiko en de dieren

Kiko is helemaal niet vriendelijk voor de dieren. Sterker nog: hij doet ze schrikken en plaagt hen voortdurend. Als Kiko in de knoei komt, heeft hij echter de dieren nodig om hem te helpen. Maar willen ze dat wel doen?

Mensen en dieren

De dieren vragen aan Kiko waarom hij hen heel de tijd lastig valt. Kiko zegt dat hij doet wat hij zelf wil. Volgens hem zijn mensen heel verschillend van dieren.

 

Wat vind jij van het gedrag van Kiko? Waarom zou hij zo doen denk je?

Kiko vindt dat mensen en dieren heel erg van mekaar verschillen. Zie jij verschillen tussen mensen en dieren? Of zie je misschien gelijkenissen?

Vind jij dat mensen en dieren hetzelfde moeten behandeld worden of niet? Hoezo?

 

Als jij boos bent, wat doe jij dan? Gooi je dan met je speelgoed? Roep je tegen je broer, zus of tegen je huisdier? Of zeg je dan net helemaal niets meer en kruip je zwijgend in de zetel?

Op de boerderij

Kiko woont op de boerderij. Daar wonen ook veel dieren. 

Welke dieren hebben jullie herkend?

 

Wie heeft er thuis ook een dier? Welk dier is dat? Vind je het fijn om een huisdier te hebben? Hoezo?

Plaag jij jouw huisdier soms ook? Waarom wel/niet?

Wie zorgt er voor het dier? Is dat veel werk?

 

Heb je geen huisdier? Zou je er wel graag eentje willen? Als je kon kiezen: welk dier zou je dan graag hebben? Waarom?

Dierengeluiden

Dieren praten tegen mekaar, net zoals mensen dat doen. Alleen gebruiken ze hiervoor geen taal zoals wij maar dierengeluiden.

 

Weet jij nog welke dieren er allemaal te horen waren in de film? Hoe klonk dat? Kan je dat eens nadoen?

 

Als jij een dier zou zijn, welk dier zou je dan willen zijn? Hoe zou jij dan in dierentaal zeggen 'Goeidag allemaall!

 

Bedenk allemaal een zinnetje en een dierengeluid. De eerste van de klas mag in dierengeluiden zijn zinnetje 'vertellen'. Kan jij raden wat er 'gezegd' wordt? Dan ben jij als volgende aan de beurt om jouw boodschap in dierentaal aan de klas te vertellen.

 

Insecten

Kiko vangt een insect en knoopt er een touwtje aan vast zodat het niet meer weg kan. Zo kan hij het insect van dichtbij bekijken.

 

Wat vindt het insect daarvan denken jullie?

Hoe zouden jullie een insect van dichtbij bekijken? Wie kent er een manier om dat te doen zonder het insect pijn te doen?

Huisdieren en boerderijdieren moeten goed verzorgd worden. Kiko doet dat eerst helemaal niet goed. Kijk eens naar het filmpje over Inge. Zij woont ook op een boerderij, net zoals Kiko. Zij weet heel goed hoe ze de dieren moet verzorgen. 

 

Zorgen jullie ook wel eens voor dieren? Hoezo? Vinden jullie dat fijn? Waarom wel/niet?

 

Wie geeft er wel eens kruimels aan de vogels in de tuin of het park? Of strooit eten in de vijver voor de vissen? Moeten jullie die ook verzorgen? Hoe verzorgen jullie je dieren?