Jong & oud

Romy is pas tien jaar, maar oma Stine is al bijna zeventig. Het verhaal van KAPSALON ROMY gaat over de ontmoeting tussen mensen van verschillende leeftijden. Zo'n ontmoeting is niet altijd makkelijk, maar wel heel boeiend!

Generatieverschil

KAPSALON ROMY vertelt over een meisje, haar moeder én haar grootmoeder. Het is dus een verhaal dat vele generaties met elkaar verbindt. Maar wat is dat nu eigenlijk een 'generatie'? Weet je het antwoord? Nee? Zoek het dan maar eens op!

Gezinssituatie

Romy's ouders zijn gescheiden. Haar vader woont bij zijn nieuwe vriendin en heeft nog geen eigen woning. Daarom kan Romy niet zo vaak bij hem terecht. Romy's moeder moet heel hard werken om genoeg geld te verdienen om rond te komen. Daarom heeft ze niet veel tijd voor haar dochter. Nochtans houden Romy's ouders enorm veel van haar en hebben ze enkel het beste met haar voor.

 

Ook al kunnen haar ouders er niets aan doen, toch mist Romy wat liefde en aandacht van hen. Hebben jouw ouders veel tijd voor jou of zijn er zaken die hen soms beletten om er voor jou te zijn wanneer je het nodig hebt? Hoe reageer jij daar dan op?

Romy krijgt van haar oma een dure smartphone – een cadeau waar haar ouders niet mee opgezet zijn… Heb jij zelf een gsm of een smartphone? Vanaf welke leeftijd vind jij dat kinderen een smartphone mogen bezitten? Waarom? Wat zijn de voor- en nadelen van het bezitten van een smartphone op jonge leeftijd volgens jou?

De oma’s van Romy en Veerle hebben de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Ze zijn vergeetachtig, herkennen hun familieleden niet meer, verwarren voorwerpen en personen met elkaar, … Zoals je in bovenstaand filmpje kan zien, is Alzheimer een ziekte in de hersenen. Daardoor werken ze niet meer zoals het moet. Hoe denk je dat mensen met Alzheimer zich voelen? Vergeet je zelf ook weleens iets?

Heb je wel eens van een langetermijn- en een kortetermijngeheugen gehoord? Het langetermijngeheugen is eigenlijk een heel groot archief. Dat deel slaat alles op wat je leert, zoals lezen en schrijven, maar ook alle dingen die je beleeft als je nog jong bent. Het kortetermijngeheugen is een soort van werkkamer. Het onthoudt alleen heel kort dingen, zoals bijvoorbeeld een vraag die iemand jou stelt, dat je op weg bent naar de kast om een koekje te nemen of het bedrag dat de bakker noemt als je er brood en taart koopt. Het kortetermijngeheugen valt het eerst weg als je dement wordt. Vandaar dat de oma van Romy vergeet wat ze aan het doen was, terwijl ze nog perfect de taal kan praten die ze als kind leerde.

Test je eigen geheugen

Tijd om je eigen kortetermijngeheugen te trainen! Op deze website vind je enkele nuttige tips.

Stine krijgt, na haar ouderlijk huis in Denemarken en haar appartementje boven het kapsalon, opnieuw een thuis in de film. Ze wordt in een woonzorgcentrum ondergebracht. Stine kon niet meer zelfstandig leven, het werd te gevaarlijk met haar verstrooide geest. Romy had maar al te graag gehad dat oma bij hen kwam wonen, maar dat vond haar moeder niet zo'n goed idee. Daarom zat er niets anders op dan naar een woonzorgcentrum te verhuizen. Hoe voelt Stine zich in het woonzorgcentrum denk je? Wat vindt ze van haar nieuwe stek? Zou jij Stine bij jou in huis hebben willen nemen? Hoezo?