HET BOEK

Lees het boek samen met de klas, verkleed je in de hoofdpersonages en maak er je eigen digital story van! 

VIER HOOFDSTUKKEN

ROSIE EN MOUSSA VOOR ALTIJD telt vier hoofdstukken. Als je vijf schooldagen lang elke dag een halfuurtje uit het boek leest, heb je het al uit. Omdat niet elke leerling zijn eigen boek heeft raden we je aan om het voor te lezen voor de klas. Leerlingen kunnen om beurten een kort hoofdstukje lezen voor de klas. 

CLIFFHANGER

Elk hoofdstukje begint bij een grote hoofdletter en vormt een verhaaltje apart, meestal met een cliffhanger om het spannend te maken. Weet jij wat een cliffhanger is? 

IDEEËN VERZAMELEN

Stel dat jij een film zou moeten maken over ROSIE EN MOUSSA, welke momenten uit het verhaal zou jij dan kiezen? Nadat je een halfuur gelezen hebt in het boek bespreek je met de hele klas welke momenten in het verhaal echt belangrijk zijn. Waarom kies je voor deze momenten? Welke personages zijn echt belangrijk in het verhaal en welke minder belangrijk? Kies uit elk van de vier delen vijf momenten. 

FOTO'S

Jullie hebben nu de vijf belangrijkste momenten gekozen uit het hoofdstuk dat je net gelezen hebt. Bespreek samen met de klas waarom je die momenten kiest. Nu gaan we die ideeën omzetten in beelden! Deel de klas op in vijf groepjes. Elk groepje kiest één van de scènes uit om er een 'tableau vivant' van te maken. Dit betekent dat de leerlingen een stilstaande positie aannemen die de actie van de scène uitbeeldt. Dit doe je zo na elk hoofdstuk. Van dit tableau vivant wordt één foto genomen. Zo krijg je dus van elk hoofdstuk 5 foto's. Aan het eind van de week heb je op deze manier het hele boek omgezet naar een verhaal van beelden.
Van elk groepje kruipt er een leerling in de huid van Rosie, Moussa, de mama van Rosie, meneer Tak of andere personages die jullie belangrijk vinden. Of misschien kiest de klas liever enkele leerlingen uit die voor alle groepjes als acteurs dienst doen? De andere leerlingen zorgen dan voor de attributen, de regie, het nemen van de foto,...

FILMBOEK

Elk groepje zal in totaal vier foto's maken. Uiteindelijk zal je dus met de hele klas 20 foto's hebben. Probeer in die 20 foto's zo volledig mogelijk het verhaal van Rosie en Moussa te vertellen! HIER kom je meer te weten over apps en software waarmee je je foto's kan bewerken, tot leven kan brengen en samen kan brengen tot één geheel. Zo gaan jullie foto's uiteindelijk op een film lijken.

UITDAGINGEN

Er zijn enkele uitdagingen: hoe beeld je de oude mevrouw Hemelrijk uit? En wie speelt Titus, de hond die eigenlijk een poes is? Hoe speel je de papa van Rosie in de gevangenis na? En oom Ibrahim, wie in jouw klas zou hém het best nadoen? Maar soms is het eenvoudiger dan je denkt: misschien heb je genoeg aan een hoed en een mantel om Oom Ibrahim uit te beelden? Of aan een knuffelbeer die Titus kan spelen? 

VERBEELDING

Moussa heeft er helemaal geen zin in, in dat toneel. Hij moet een rups spelen. Hij zegt dat hij helemaal geen rups wil zijn. En dat hij geen verbeelding heeft. "Natuurlijk heb je dat wel," zegt Rosie tegen hem. Gebruik voor deze foto-opdracht al je verbeelding. Wie in jouw klas heeft de meeste verbeelding?

STILLE GEDACHTEN

Rosie heeft erg veel fantasie in het verhaal. Vaak denkt ze dingen die ze niet zegt. Zoals in het stukje hierboven. Waarom zegt ze niet wat ze denkt? Zijn er soms momenten waarop jij iets denkt wat je niet zegt? Waarom?

GEDACHTEN IN FOTO'S

En hoe zou je gedachten of verbeelding kunnen uitbeelden in een foto? Kan je fantasie fotograferen? Je kan vast enkele trucjes bedenken! Bijvoorbeeld met enkele handige apps waarmee je foto's kan bewerken.

EEN RUPS NADOEN?

Moussa weet niet wat hij moet doen: hij kan zich niet voelen als een rups. Hij heeft zelfs nog nooit een rups gezien. Mevrouw Hemelrijk zegt: "Misschien moet jij je niet voelen als een rups, maar moet je ervoor zorgen dat de rups zich voelt als jij." 

 

Denk jij dat je Moussa of Rosie kan uitbeelden? Je hebt hen nog nooit gezien. Maar misschien weet jij heel goed wat ze voelen? Zijn er gelijkenissen tussen jou en hen?

PLANKENKOORTS?

Eenmaal je story klaar is mail je het door naar greet.stevens@mooov.be. MOOOV monteert de digital stories die al de klassen gemaakt hebben en laat ze zien tijdens de schoolvoorstelling van ROSIE & MOUSSA. Net zoals het toneel van Rosie en Moussa zal iedereen jullie werkjes kunnen zien. Voel je al plankenkoorts?

Wist je dat het toneelstuk dat Rosie en Moussa spelen gebaseerd is op een echt boek? In Erik of het Klein Insectenboek valt Erik in een schilderij vol insecten. Het enige verschil is dat Erik in ROSIE EN MOUSSA een meisje is, Erika. Hierboven kan je de trailer bekijken van de verfilming van Erik of het Klein Insectenboek