Dader of slachtoffer?

Het duurt even, maar uiteindelijk wordt deze vraag steeds duidelijker naar voor geschoven. Maar een eenvoudig antwoord is er zeker niet. Ontdek hier enkele handvaten om het debat aan te gaan.

Doel van de film

Fernanda Valadez wilde met Sin señas particulares het publiek doen nadenken. “Ik weet zelf nog niet goed of ik alles wat ik wilde vertellen, goed heb kunnen integreren in de film, maar ik voel me gelukkig dat ik hem heb kunnen maken”, aldus Valadez. Ze laat de kijker kennismaken met de nalatigheid van de Mexicaanse overheid, de grensproblematiek en de negatieve effecten hiervan op de samenleving. Maar wie dacht dat dit al diepgaand genoeg was, heeft het mis. Op het einde van de film krijgt de kijker een ethische mokerslag geserveerd die nog dagen zal blijven hangen. Hoe gaan mensen om met de zeer dunne lijn die van iemand een slachtoffer of misdadiger maakt?

 

Wat vond jij van het einde van de film? Had je dit verwacht? Wat denk je nu?

Hoe zou jij reageren mocht je Magdalena zijn?

Kan je begrip opbrengen voor de situatie van Jesus?

Cirkel van geweld

Wanneer het slachtoffer zelf dader wordt, spreekt men als snel over de ‘cirkel van geweld’. Deze term lijkt misschien eenvoudig, maar is telkens opnieuw voer voor discussie. Temeer omdat ze betrekking kan hebben op een brede waaier aan problematieken: pesten, partnergeweld, ja zelfs op het recruteren van bendeleden, zoals op een confronterende manier wordt geschetst in deze film. Alvorens je je waagt aan de vraag of Jesus nu goed of slecht is, kan het artikel Het drama van de herhaling: als slachtoffers daders worden’ op de website van het Nederlandse Psychologiemagazine misschien wel extra inzicht brengen.

Alles om te overleven?

Jesus wordt op een bepaald moment voor de meest verschrikkelijke keuze van zijn leven gesteld: doden of gedood worden. Het is een keuze die meer jongeren moeten maken dan je denkt. Niet alleen in Mexico worden bendeleden op dergelijke manier geronseld. Ook elders in de wereld is de problematiek van kindsoldaten nog steeds actueel. Unicef maakte een aangrijpende animatie waarin zowel het verhaal van het kind als de familie aan bod komen.

 

Durf jij je verplaatsen in de situatie van Jesus? Wat zou jij doen?

Is hij daarom een ‘slecht’ persoon?

Zou je hem een tweede kans geven? Waarom wel of niet?

Wat als?

Wat als de waarheid nog pijnlijker is dan het oorspronkelijke probleem? Probeer je in te leven in de rol van Magdalena. Hoe ervaart zij dit alles? Was haar hele onderneming de moeite waard? Was het niet beter geweest om Jesus ‘dood’ te laten verklaren?

 

Zou jij dezelfde keuzes gemaakt hebben als Magdalena?

Heeft het einde van de film jouw antwoord beïnvloed?