Culturele verschillen

De rode draad die doorheen The Farewell loopt, is ongetwijfeld de verscheidenheid aan verschillen tussen de Westerse en Oosterse cultuur. Heel specifiek zoomt de film in op de tegenstrijdige visie op doodgaan en afscheid nemen. Billlie werd dan wel geboren in China, maar groeide op met (andere) Westerse waarden, normen en gewoontes. Het feit dat haar ouders niet staan te springen om haar mee te nemen naar China is veelzeggend. Zou Billie de aanpak van haar familie wel kunnen begrijpen? Zal ze meedoen met de georganiseerde leugen? Of verklapt ze het geheim aan haar oma?

Leugentje om bestwil

De Chinezen hebben een gezegde: Als mensen kanker krijgen, gaan ze dood. Is het niet van ziek te zijn, dan is het van angst”. Met deze woorden legt Billie’s moeder uit dat de hele familie beslist heeft om Nai Nai, haar grootmoeder, niet op de hoogte te brengen van haar gezondheidstoestand. Een leugentje om bestwil wordt in China algemeen aanvaard, zelfs als het gaat over leven en dood.

Billie wordt op die manier twee keer op de proef gesteld. Ze wordt niet alleen geconfronteerd met het slechte nieuws over Nai Nai, maar moet ook nog eens omgaan met het feit dat ze hierover niet kan praten met haar grootmoeder. Dit blijkt al gauw een bron van frustratie te zijn voor Billie, terwijl de keuze voor alle andere familieleden niet ter discussie staat. Zelfs voor de jonge dokter in het Chinese hospitaal hoeft een leugen niet noodzakelijk slecht te zijn.

 

Dacht jij dat Billie het geheim zou verklappen of net niet? Waarom dacht je dat? Wat zijn voor jou de belangrijkste scènes waarin je voelt dat Billie emotioneel in de knoop ligt met zichzelf? 

Hoe zou jij reageren als jou gevraagd wordt om te liegen in zo'n situatie? Zou je je eigen verdriet opzij kunnen zetten? Waar ligt voor jou de grens?

Hoe culturen elkaar kunnen verrijken

Familiegeluk staat centraal in de Chinese cultuur, terwijl wij in het Westen ons vooral focussen op zelf gelukkig zijn. Dat er niet zoiets is als ‘de beste' visie, wordt ook duidelijk in de film.

De ouders van Billie passen zich aan aan de gewoontes van de rest van de familie, terwijl haar Chinese nonkels en tantes hun kinderen ook liever naar Westerse scholen sturen. Best of both worlds?

De scherpe opmerkingen die tijdens de familiemomenten gemaakt werden, moet je dus met een zekere relativiteit bekijken. Een ‘clash’ tussen culturen hoeft helemaal niet negatief te zijn. Integendeel; er valt ongetwijfeld veel te leren uit deze film…

 

Hoe sta jij tegenover de Westerse cultuur en manier van leven? Wat kunnen wij bijvoorbeeld leren uit deze film? Welke elementen, die aan bod kwamen in de film, vind jij waardevol uit de Chinese cultuur? Neem jij ook ideeën over uit andere culturen? Welke dan? Waarom?